Smrt ćelavog ibisa u Hrvatskoj sumnjiva? "Najvjerojatnije nastreljivanje..."

Foto: BIOM

Smrt Gipsy, ženke ćelavog ibisa koja je posljednjih nekoliko mjeseci boravila u Hrvatskoj, šokirala je mnoge. O događaju je obaviještena i policija.

"Potencijalni razlozi takvog uginuća su najvjerojatnije nastreljivanje ili neka druga vrsta fizičkog ozljeđivanja, a moguće je i akutno trovanje. Prirodna smrt je malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća", rekli su za Dubrovački vjesnik iz BIOM-a.

Gipsy je smrtno stradala! Nakon dojave austrijskog Waldrappteam, naš tim je izašao na teren u delti Neretve gdje je...

Objavljuje BIOMPonedjeljak, 6. ožujka 2023.

"S obzirom da to nije prvi put da ćelavi ibisi stradaju u Hrvatskoj u sumnjivim okolnostima, o ovom slučaju obavijestili smo policiju te je kriminalistička policija odmah izašla na teren, kao i veterinarski inspektor koji je preuzeo pticu i poslao je na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Rezultat analize trebao bi pokazati uzrok smrti", dodali su volonteri.

Ranije se pretpostavljalo da je smrt rezultat trovanja pesticidom.

Ćelavi ibis je regionalno izumrla vrsta

Podsjetimo, ženka ćelavog ibisa nalazila se na području doline rijeke Neretve od siječnja. Nakon što je odletjela s Brača, nakratko se zadržala na Hvaru, a potom je krenula prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Slijetala je na balkone i prozore te se nije bojala kontakta s ljudima.

Gipsy se izlegla u zoološkom vrtu Rosegg u Austriji 2018. i pripadala je koloniji u Überlingenu u Njemačkoj. U Hrvatsku je doletjela iz Italije. Ćelavi ibis je regionalno izumrla vrsta. U Hrvatskoj, ali ni u ostatku Europe, nema ih od 18. stoljeća.

Pročitajte više