Vox Feminae festival otvara poglede na seksualnost, rod i žensko stvaralaštvo

ČETIRI dosadašnja Vox Feminae festivala donijela su mnoštvo filmova, izložbi, sajmova, radionica i koncerata s ciljem pomicanja granica u definiranju roda i seksualnosti. U istom tonu nastavlja i ove godine s naglaskom na filmski dio koji se održava u Dokukinu i kinu Grič gdje će se prikazati više od 30 filmova, od kojih su mnogi nagrađeni brojnim nagradama na velikim filmskih festivalima .

Prvi udar na predrasude o seksualnosti očekuje se već na otvorenju festivala u četvrtak, 03. studenog u kinu Grič filmom Orgasm.inc koji se bavi javnim tajnama ženskog orgazma te raskrinkava medicinsku industriju i marketinške trikove vezane uz razvoj "ženske viagre". Različite odgovore na pitanja, poput "Čine li nas genitalije muškarcem ili ženom?" i "U kojoj su mjeri naše rodne uloge društveno uvjetovane?" daje film "Orchids, My Intersex Adventure/ Orhideje". Film je intimno putovanje autorice, rođene kao interseksualna osoba koja pokušava pronaći odgovore o svojoj nametnutoj ženskosti. Film "Lost in the Crowd/ Izgubljeni u gomili" približava nam život transseksualnih beskućnika.

Putujuća feministička radionica i stand up komedija

Preporučujemo uvide o "dejtanju" i kreativne online potrage za životnim ili seksualnim partnerom u filmu "Taliya.Date.Com", film o zanimanju slobodne prostitutke "Pod Crvenim kišobranom/Under the Red Umbrella", te niz kratkih filmova poput "Kupačica Mickey/Bathing Mickey", "Promjena/Shift", "Sreća/Felicita" ili "Moja Mallorca/Mein Mallorca", a pripremljen je praktičan dio u sklopu popratnog programa. Za početnice i početnike u feminizmu sa sarajevskog feminističkog festivala "PitchWise" doputovati će Putujuća feministička radionica, a u nedjelju 6. studenog u 19 sati u Dokukinu Mima Simić i Lukša Benčić diskutirati će o ženskim likovima u domaćim filmovima. O tome kako se riješiti treme i iskoristiti smisao za humor pred velikim auditorijem učit će se na stand up comedy radionici komičarke Marine Orsag, a ponedjeljak 7. studenog rezerviran je za shopping jer će se od 17 do 20 sati u Studiju Smijeha održati Vox Feminae afterwork sajam.

Filmski dio festivala zatvara se u nedjelju 6. studenog u 20 sati u kinu Grič kada će biti objavljeni pobjednici, a sam festival privodi se kraju u utorak 8. Studenog u 20 sati u comedy clubu "Studio Smijeha" uz nagradni pub-kviz kojim se želi potaknuti sve uspješne i neuspješne ljubitelje/ice kvizova da pokažu koliko zaista znaju o ženama i "ženskoj povijesti".

O prijavama na radionice, programu i rezervacijama za otvorenje i zatvaranje festivala potražite na www.voxfeminae.net.

Za sve zainteresirane postoji i mali kviz:

Odgovorite li točno na pitanje vodimo vas na projekciju filma "(A)sexual" koji će se prikazivati u petak 4. studenog u kinu Grič od 21 sat.


Koje je po redu ovogodišnje izdanje Vox Feminae festivala:

a) 4
b) 5
c) 6

Odgovore možete poslati na info@voxfeminae.net do četvrtka 3.11.2011. u 15 sati.

Pročitajte više