Vozači su sve agresivniji

AGRESIVNO ponašanje za automobilskim upravljačem sve je češća pojava gotovo posvuda u svijetu, ako je vjerovati novom belgijskom istraživanju.

Prva mjesta na popisu najnepristojnijih vozača zauzimaju Austrijanci, Francuzi, Amerikanci, Rusi i Belgijanci, pokazalo je istraživanje koje je naručila organizacija za sigurnost na cesti Odgovorni mladi vozači. Naprotiv, samo 23 posto vozača u Švedskoj, 27 posto u Italiji, 32 posto u Finskoj i 33 posto u Španjolskoj žali se na agresivno ponašanje za volanom.

Loše raspoloženje za upravljačem očituje se različito, ovisno o zemlji. U Australiji i u Velikoj Britaniji, bezobzirni vozači rado pokazuju srednji prst. Japanci i Nijemci često ulijeću u "škare", dok Argentinci daju jasnu prednost verbalnim uvredama.

"Agresivno ponašanje vozača izravno je povezano s činjenicom da je i on sam bio žrtva takvog ponašanja: 70 posto vozača u Europskoj uniji koji priznaju da su više puta bili agresivni, i sami su bili njegove žrtve (lani)", ističe se u istraživanju.

U istraživanju se također ističe da su nepristojni i oni vozači koji u vožnji previše rabe mobitel, koji se parkiraju preko dva mjesta i koji ulaze u raskrižje zakrčeno automobilima i tako blokiraju promet.


Pročitajte više