Wallis Simpson imala ljubavnika dok joj se udvarao velški princ

AMERIKANKA Wallis Simpson imala je tajnog ljubavnika tijekom tridesetih godina kad joj se udvarao velški princ, koji je kasnije postao engleski kralj Eduard VIII., potvrđuju dokumenti koje je objavila vlada.

Ove obavijesti, do danas smatrane vrhunskom tajnom, otkrivaju da je policija uhodila tu mladu razvedenu ženu i budućeg kralja koji je 1936. odstupio s prijestolja zbog ljubavi s Amerikankom.

Scotland Yard je otkrio da je Wallis Simpson imala tajnu vezu s Guyjem Trundleom, inženjerom koji je prodavao automobile za tvrtku Ford. Kako se navodi u izvješću Scotland Yarda od 3. srpnja 1935., gospođa Simpson je svojem tajnom ljubavniku čak davala novac i kupovala mu skupe darove.

Trundlea se opisuje kao vrlo šarmantnog avanturista odličnog izgleda i dobrog obrazovanja koji izvrsno pleše. U izvješću se navodi da se otvoreno družio s gospođom Simpson na neformalnim sastancima, no sastajali su se i tajno i održavali intimnu vezu. Isti izvor navodi da je Trundle imao suprugu koju je oženio 1932.

U službenim dosjeima koje su objavile londonske vlasti također se navodi da je vlada udaljila Eduarda jer je na radiju želio objaviti poziv javnosti na podršku tijekom abdikacijske krize 1936.

Eduard je na radiju želio objaviti žučni govor u nadi da će se moći oženiti Wallis Simpson i ostati na tronu. No, tadašnji premijer Stanley Baldwin, koji se tome žestoko suprotstavljao, zabranio je govor te je Eduard na kraju mogao uputiti samo oproštajni govor.

Eduard je prijestolje zauzeo nakon smrti oca Georgea V. u siječnju 1936. Tamo je ostao samo 11 mjeseci, a zatim je u povijest ušao kao osoba koja je sve ostavila zbog ljubavi prema žene. Wallis i Eduard vjenčali su se u lipnju 1937.

Pročitajte više