Wendy Williams dijagnosticirane su demencija i afazija

Foto: EPA

TV voditeljici Wendy Williams (59) dijagnosticirane su frontotemporalna demencija, kao i afazija, objavio je njezin tim. 

"Kao što Wendyni obožavatelji znaju, u prošlosti je bila otvorena o svojim medicinskim borbama s Gravesovom bolešću i limfedemom, kao i drugim značajnim izazovima vezanim uz njezino zdravlje", napisali su te objasnili da je Wendy tijekom 2023. godine bila podvrgnuta nizu testova nakon što joj je pamćenje počelo slabiti, teško je govorila i ponašala se čudno.

Liječnici su zaključili da su Williamsove borbe uzrokovane ovim neurodegenerativnim bolestima. "Dijagnoza je omogućila Wendy da dobije medicinsku skrb koja joj je potrebna", stoji u priopćenju.

"Odluka da se podijeli ova vijest bila je teška i donesena je nakon pažljivog razmatranja, ne samo kako bismo zagovarali razumijevanje i suosjećanje za Wendy, već kako bismo podigli svijest o afaziji i frontotemporalnoj demenciji i podržali tisuće drugih koji se suočavaju sa sličnim okolnostima", dodaju. 

Što je frontotemporalna demencija?

Frontotemporalna demencija (FTD) je poremećaj koji zahvaća frontalne i temporalne režnjeve. 

FTD zahvaća osobnost, ponašanje i obično jezičnu funkciju (sintaksu i fluentnost) više, a pamćenje manje nego Alzheimerova bolest. Apstraktno razmišljanje i pažnja (održavanje i preusmjeravanje) su oštećeni, odgovori su dezorganizirani. Orijentacija je očuvana, ali prisjećanje može biti oštećeno. Motorne vještine su uglavnom očuvane. Bolesnici imaju poteškoće u izvršavanju zadataka određenim redoslijedom, iako su vidno-prostorni i konstrukcijski zadaci manje pogođeni, piše MSD.

Nedavno je i Bruce Willis dobio istu dijagnozu kao Wendy.

Pročitajte više