Zagrepčane će početkom rujna plašiti Drakula, Frankenstein... Evo o čemu se radi

Foto: Press

Zagrebačko kino Tuškanac u prvoj polovini rujna donosi kultne naslove američkog horora čiji su protagonisti Drakula, Frankenstein, Mumija i Vukodlak te brojna druga celuloidna čudovišta i njihovi zastrašujući srodnici.

Program obuhvaća filmove koje je od tridesetih do pedesetih godina prošlog stoljeća producirao Universal Pictures, najavljeno je iz Tuškanca.

"Nastali za neizvjesnosti i straha od siromaštva uslijed Velike depresije te u godinama kada je glavnina svjetskog čovječanstva namirisala nailazak Drugog svjetskog rata, sablasti s ekrana predstavljale su dobrodošle ispušne ventile", dodali su.

Iz kina kažu da će ta legendarna čudovišta spekulativne fikcije i akcijskog horora pobuditi nostalgiju na djetinjstvo i roditeljsko zastrašivanje, ali i naknadnu opčinjenost popularnim krvopijama, zombijima i mumijama, koji ni nakon stoljeća nastanka ne gube moć izazivanja zdrave hororske nelagode.

Kultni filmovi

U programu je i kultni Drakula Toda Browninga i Karla Freunda s Belom Lugosijem iz 1931., koji je ostvario sjajan uspjeh, a iste godine nastao je i Frankenstein Jamesa Whalea, koji je zaradio više od milijun dolara.

Za to su najzaslužniji bili majstor maske Jack Pierce i emocionalna slojevitost Borisa Karloffa, koja će posebno doći do izražaja u nastavku Frankensteinova nevjesta iz 1935., ponovno u Whaleovoj režiji i s Elsom Lancaster u ulozi žene zbog čije neuzvraćene ljubavi čudovište postaje nesretno i zbunjeno.

Sličan uspjeh dijeli i Freundova Mumija iz 1932. u kojoj je Karloff ponovno briljirao, a kultni status lika vizualno ojačao Jack Pierce. Tu je i Nevidljivi čovjek H. G. Wellesa, još jedan uspješan film Jamesa Whalea, u kojem je u liku kemičara Jacka Griffina debitirao ugledni britanski kazališni glumac Claude Rains, a John P. Fulton je za inovativne specijalne efekte osvojio nominaciju za Oscara.

Tuškanac će tijekom prve polovine rujna prikazati i Hillyerovu Drakulinu kći (1936.), Frankensteinovog sina u režiji Rowlanda V. Leeja (1939.), Waggnerova Vukodalaka (1941.), Youngovu Mumijinu grobnicu (1942.) i Lubinova Fantoma opere (1943.) te Arnoldovo Stvorenje iz Crne lagune (1954.) i Osvetu stvorenja (1955.).

Pročitajte više