Započelo snimanje prvog filma u UN-u

AMERIČKI redatelj Sidney Pollack započeo je prošloga vikenda snimanje filma "Prevoditelj", prvoga filma koji će biti snimljen u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Triler u kojem naslovne uloge igraju Sean Penn i Nicole Kidman, ne bi trebao biti propaganda Svjetske organizacije, rekli su na zajedničkoj konferenciji za novinare Pollack i podtajnik UN-a za komunikacije Shashi Tharoor.

Tharoor je kazao kako je UN dao dozvolu za snimanje nakon proučavanja scenarija i zbog umjetničkog ugleda Sidney Pollacka.

"Prevoditelj" je triler o UN-ovoj prevoditeljici koja slučajno čuje razgovor koji je može stajati života.

Zgrada UN-a u New Yorku pojavljuje se u brojnim filmovima, ali je do sada Hollywood bio neuspješan u dobijanju dozvole za snimanje unutar objekta sve dok Sydney Pollack nije izmolio glavnog tajnika Kofija Annana prošloga mjeseca.

Annan se suglasio, a potom su svoju suglasnost dali i predsjednici Opće skupštine i Vijeća sigurnosti.

Pollack je rekao kako ga je u UN privukao vizualni ambijent koji pruža. "Imate masu posjetitelja, ali većina ljudi u Sjedinjenim Državama ne zna kako UN izgleda niti razumiju kako UN radi i kako se odvija svakodnevni posao u njemu", rekao je on.

Prve scene filma, koji će stajati 80 milijuna dolara i trebao bi se pojaviti u kinima 19. studenoga, snimljene su prošloga vikenda. Film će i inače biti sniman samo preko vikenda te blagdanima ili noću kako se ne bi ometao redoviti rad Svjetske organizacije.

Pollack je do sada snimio niz filmova, među kojima i "Tootsie" i "Tvrtka", kao i "Iz Afrike" za koji je dobio oskara za najbolju režiju i film.

Pročitajte više