Zašto hrvatski narod ne bi dobrovoljno dao svu krv za Kujundžića?

Foto: Pixsell/Goran Stanzl

"NAJVAŽNIJA će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije liječničkog zvanja. Moje kolege bit će mi braća. U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećavam svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast."

Hipokratova zakletva zavisi o časti i savjesti doktora. Kad je riječ o ministru Kujundžiću kojem pacijenti umiru ne dočekavši dijagnostički pregled, jasno je da nešto ne štima s Hipokratom, a da je s ministrom  sve u redu. Oni koji su protiv ministra zdravstva nisu normalni što znači da nisu zdravi, odnosno riječ je o bolesnicima.

Strenja-Linić, Jovanović i Petrov su već u karanteni, a manje zarazni su na Lovrincu i Mirogoju, odnosno mjestima gdje oboljeli dođu kad zbog klasne pripadnosti ne stignu kod doktora. 

Kujundžićeva briga za bolesnike se očituje i praktično. Iako je svjestan da se ne isplati liječiti bolesne jer dotični crpe proračun koji crpi zdrave, doktor se trudi zatvoriti krug novim poskupljenjima.

Rast cijena alkohola i cigareta spasit će mnoge živote, no što je s ostalim stvarima koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje?

Oko 400 ljudi godišnje umre od strujnog udara te bi logičan potez ministra zdravstva bio zaštititi hrvatski narod tako da struja poskupi 500%. Uostalom, zašto hrvatski narod ne bi dobrovoljno dao svu krv za Kujundžića? Od nečeg se mora umrijeti, pa zašto Hrvati ne bi umirali zbog njega?

lako je pranje ruku od odgovornosti poznata boljka mnogih političara, ministar uz navedeno ima i ozbiljniju dijagnozu-boli ga penis. Poput svih korisnika zdravstvene zaštite i on se nalazi u sigurnim rukama, no razloga za zabrinutost ipak ima. Takva dijagnoza opterećuje hrvatski proračun, pacijente koji mu se obraćaju, kao i zaposlenike kojima je zadatak brinuti o administraciji umjesto o pacijentu. Osoba kojoj glumatanje nije strano i koja više pažnje poklanja scenskom nastupu negoli publici zaslužuje adekvatniji posao, stoga bi ministar karijeru mogao nastaviti kao glumac, a ne kao liječnik, u Zagvozdu.  

Kad se zna da je politika kurva, nije u redu da Kujundžić zarađuje na obje strane.  Premda nije lako odlučiti koju od te dvije plemenite tradicije prekinuti, Kujundžiću bi u toj odluci mogao pomoći Plenković. On se lako odlučio i nije požalio. Požalili su hrvatski građani.

Uostalom, da zakletva završava rečenicom "Tako mi Bog pomogao", i naš ministar bi je ozbiljnije shvaćao. Kao čovjeku koji drži do kršćanskih vrijednosti,  savjest, čast i humanost nemaju nikakav značaj, ali Bog ima. Jedino On može Kujundžića natjerati na preispitivanje vlastitih postupaka.  Ministre, prestanite se pozivati na svoju čast, tako vam Bog pomogao!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više