Zašto je nova Miss SAD-a ušla u povijest? Jedna stvar je čini posebnom

Foto: Instagram

NOVA Miss Amerike R'Bonney Gabriel, koja je u natjecanju predstavljala saveznu državu Teksas, prva je Filipinka u posljednjih 60 godina koja je pobijedila na prestižnom izboru ljepote. Predstavljat će SAD na nadolazećem izboru za Miss Universe, koji bi se trebao održati 14. siječnja 2023. u New Orleansu.

>>Ovo je nova Miss SAD-a

"O, moj Bože. Čast mi je. Primam poruke na Instagramu i ostalim društvenim mrežama od djevojaka s Filipina i žena koja mi govore da su jako uzbuđene i sretne. Zaplakale su od sreće, kao da im otvaram put da krenu za onime što žele, bez obzira na to što to bilo. Čast mi je", ispričala je R'Bonney nakon natjecanja, prenosi magazin People. Kako je izvijestio ABC News, 2022. je bila prva godina u kojoj je Teksas na izboru za Miss SAD-a predstavljala žena azijskog porijekla.

Miss SAD-a 2021. Elle Smith okrunila je R'Bonney na pozornici resorta i kasina Grand Sierra u Renu u Nevadi u ponedjeljak navečer. Elle je u prosincu 2021. godine pak postala prva Amerikanka azijskog podrijetla koja je osvojila titulu Miss Teksasa. 

Tko je zapravo R'Bonney Gabriel, misica koja je ušla u povijest?

R'Bonney je diplomirala modni dizajn na Sveučilištu North Texas. Sada radi kao dizajnerica koja kreira ekološku odjeću te kao model. Njezini hobiji uključuju kupovinu starinskih proizvoda, jogu, skiciranje i hula-hooping.

Rođena je u San Antoniju u Teksasu. Otac joj je Filipinac, a majka Amerikanka. 

R'Bonneyn prvi veći uspjeh bio je kada se prijavila na izbor za Miss Kemaha 2020. godine, gdje se plasirala među pet finalistica. Natjecala se i za Miss Teksasa 2021. godine. Tada se plasirala kao prva pratilja Victorije Hinojose, koja ju je naposljetku 2022. okrunila za Miss Teksasa. 

Gabriel postala prva Miss SAD-a filipinskog podrijetla nakon Macel Wilson 1962. godine

Macel Patricia Leilani Wilson ušla je u povijest kao prva Amerikanka azijskog porijekla koja je pobijedila na izboru ljepote za Miss SAD-a. Ona je filmska montažerka Danske radiodifuzne korporacije i vizualna umjetnica. Sada ima 79 godina.

Najprije se plasirala kao Miss Havaja, a potom je postala i polufinalistica izbora za Miss Universe 1962. 

Godine 1967. Macel se preselila u Dansku i udala za inženjera. Zatim je upisala studij i počela raditi kao filmska montažerka. Od 1973. do 1976. ona i njezina obitelj živjeli su u Tunisu, gdje je nastavila studij umjetnosti. 1977. vratila se u Kopenhagen, a godinu dana kasnije nastavila je raditi kao filmska montažerka do 2000. godine. 

No R'Bonney i Macel Patricia nisu jedine žene koje su ispisale povijest.

Beatrice je prva otvoreno biseksualna žena koja je okrunjena za miss

Beatrice Luigi Gallarde Gomez je filipinski model, radnica za razvoj zajednice, sportašica, vojna narednica i nositeljica titule na izboru ljepote, a za Miss Universe Filipina okrunjena je 2021. Ušla je u povijest kao prva otvoreno biseksualna žena koja je okrunjena za Miss Universe Filipina. 

Predstavljala je Filipine na izboru za Miss Universe 2021. u gradu Eilatu u Izraelu i završila u top pet finalistica.

Rođena je 1995. godine u San Fernandu na Filipinima, a odgojila ju je samohrana majka. Završila je studij masovne komunikacije, a kao studentica se bavila i sportom.

Vanessa Lynn Williams je prva Afroamerikanka koja je ponijela krunu Miss Amerike

Prelijepa glumica koja i danas izgleda fantastično, 1984. je u dobi od 20 godina postala prva Afroamerikanka koja je ponijela krunu Miss Amerike. Nažalost, njen je uspjeh donekle zasjenio skandal s časopisom Penthouse, koji je bez njenog pristanka otkupio i objavio njene nage fotografije. Zbog toga je nekoliko tjedana prije kraja svoje "vladavine" krunu bila prisiljena predati prvoj pratilji.

Ipak, to je nije spriječilo da postane uspješna glumica, a okušala se i u glazbenim vodama. Njeni su roditelji bili glazbenici pa nikoga nije iznenadilo kada je 1988. godine objavila svoj prvi album The Right Stuff, a vjerojatno najveći hit bio joj je Colours of the Wind iz slavnog crtića Pocahontas 1995. godine.

Stjecajem okolnosti, Williams je godinama kasnije postala sutkinja u izboru za Miss Amerike, a tada su joj se organizatori i službeno ispričali zbog neugodnosti koje je doživjela kao misica.

2019. prvi put u povijesti krunu dobila djevojka iz Afrike

2019. godine natjecanje ljepote Miss Universe je dobilo svoje povijesno izdanje. Prvi put u povijesti krunu je dobila djevojka iz Afrike, tamnoputa Zozibini Tunzi iz Južne Afrike. Tada je imala 26 godina.

Zozibini ima fakultetsku diplomu odnosa s javnošću, a u svojoj zemlji je poznata aktivistica za rodnu jednakost. Jako je popularna i na društvenim mrežama, na kojima je prati 2.7 milijuna korisnika. 

Prošle godine prvi put u povijesti crnkinja odabrana za Miss Irske

Na popisu misica koje su ušle u povijest našla se i Pamela Uba, koja je prošle godine okrunjena kao Miss Irske. 

Uba je inače znanstvenica koja radi na medicinskim istraživanjima, a honorarno radi kao manekenka. Strani mediji pišu da je diplomirala na fakultetu Trinity College u Dublinu, gdje je studirala kliničku kemiju. 

Do svoje sedme godine živjela je u Johannesburgu u Južnoj Africi, a potom se preselila u Irsku s majkom, braćom i sestrama. Tamošnjim medijima je jednom prilikom priznala da je plakala od sreće kada je dobila irsku putovnicu. 

Pročitajte više