Zašto je Vice Vukov bio zabranjen u Jugoslaviji?

Foto: Plavi vjesnik

POVODOM osme godišnjice smrti glazbenika Vice Vukova, u suradnji s Yugopapirom donosimo vam posljednji članak koji je o pjevaču objavljen u jugoslavenskom tisku sve do Vicinog povratka na scenu u ljeto 1989, kada je zagrebačka disko kuća Suzy objavila njegov album talijanskih kancona "Bella Italia". Intervju datira iz travnja 1972. godine.

Oko imena jednog pjevača zabavne glazbe već se mjesece i mjesece ispredaju priče. Temeljene na poluistinama, i same su najčešće takve: samo djelomično točne ili posve netočne. Poenta je uvijek: A GDJE JE VICE VUKOV? Ako je u inozemstvu, ima li određenih razloga što se ne vraća i - što bi se dogodilo kad bi se vratio (ili - ako se vrati)?

Dimenzije tih priča veće su nego što to pjevačko ime zaslužuje samom svojom profesijom i ličnošću, ali za divno čudo, kako vrijeme prolazi, obrnutom logikom sve su učestalije i "zanimljivije".

Jedna od pataka koju ste mogli čuti u tramvaju ili za kavanskim stolom jest ta da je "za Vicu Vukova odavno ispisan nalog za lišavanje slobode" - pa je zato dobro da se ne vrati.

No ima i drukčijih reakcija: ima podosta neinformiranih i od njih potječu pisma koja je uredništvo "Plavog vjesnika" (a vjerojatno i redakcije drugih listova) primilo i u kojima pojedini čitaoci pitaju zašto se o tom pjevaču ne piše itd.?

Pokušat ćemo odgovoriti na pitanje "Gdje je Vice Vukov?" što zaista nije težak zadatak, no prije toga ipak onima posve neinformiranima treba reći i nešto kao uvod.

Zašto se dakle o Vici Vukovu šutjelo?

Pažljivijem čitaocu ili posjetiocu pjevačkih priredaba zacijelo se nije izbrisalo iz sjećanja da je oko imena tog pjevača oduvijek bilo mučnih situacija.

Bez sumnje glasovno jedan od naših najvrednijih pjevača, bez sumnje zvijezda estrade, bez sumnje sposoban da do maksimuma zaokupi pažnju gledalaca ili slušalaca - Vice Vukov nije nikad izazivao diskusije ili dileme oko svoje profesije i profesionalnosti.

Riječ je međutim o onoj drugoj strani njegova djelovanja, o konferansi koju je vodio prije nego što bi zapjevao, o kratkim tekstovima koje je pisao s određenom namjerom i o nekim spontanim izjavama pred publikom ili za novine, izjavama čiji je sadržaj jasno pokazivao da taj pjevač ima i nekih drugih ambicija, pa se stavlja u ulogu koja s pjevačkom profesijom nema mnogo veze.

Kad je Vice Vukov pjevao stare hrvatske pjesme, nitko mu nije zamjerao sve do časa kad to pjevanje nije počeo zaodijevati u drukčije ruho, satkano od vlastitih komentara i tumačenja.

No ovog čaša to možda nije tako bitno - barem ne u ovom članku kojim vam želimo objasniti što je sada s Vicom Vukovim.

Možda su potrebne samo još dvije napomene: pjevaču je otkazano gostoprimstvo u nekoliko mjesta SR Hrvatske i drugih republika mnogo prije 21. sjednice Predsjedništva SKJ. I druga napomena: nije na nama da sudimo i istražujemo eventualnu pozadinu i namjere onakva "prosvjetiteljskog" istupanja i ponašanja jednog pjevača zabavne glazbe.

Gdje je sada Vice Vukov?

Ovog časa Vice Vukov se nalazi u Parizu. Početkom travnja odlazi u Sjedinjene Američke Države i nastupat će u seriji koncerata koje je ugovorio još potkraj rujna 1971. godine, istodobno kad i svoje nastupe u Australiji.

Vukov je u Australiju krenuo lani polovicom prosinca i tamo nastupao. Zbog nekih nesuglasica, zbog sukoba različitih struja među našim iseljeništvom, turneja je prekinuta prije kraja i Vice Vukov se vratio u Evropu.

S rimskog aerodroma telefonirao je u Zagreb svojoj supruzi Diani i - odlučio da otputuje u Pariz. Njegovo obrazloženje onima koje to zanima: otišao je na odmor - do turneje u SAD - tastu i punici koji žive u Parizu. Koliko znamo, u Parizu nije nastupao, a u glavnom gradu Francuske boravit će sve do odlaska u Sjedinjene Države.

Prema informacijama koje je primila zagrebačka »Estrada«, čiji je Vice Vukov član, pjevač se namjerava vratiti u Jugoslaviju u svibnju ove godine.

Nakon prekida turneje po Australiji Vice Vukov je u posljednji čas ugovorio i jedan nastup prije same Nove godine u siječnju u Frankfurtu i prema nekim informacijama na toj je priredbi primio najveći honorar koji je ikada u jedan dan plaćen nekom jugoslavenskom majstoru estrade ­ oko 3000 DM ili 1,6 milijuna starih dinara.

Razgovarali smo na kraju i s Vicinom suprugom

Sakupivši pisma u kojima čitaoci traže odgovor na pitanje o sadašnjem boravku i namjerama pjevača Vice Vukova, odlučili smo da im odgovorimo.

No posao ne bi bio posve obavljen kad ne bismo ispitali još neke detalje. Urednik "Plavog vjesnika" posjetio je i okružnog javnog tužioca u Zagrebu Bogumila Zuccona. No tužilac - što se moglo i očekivati - odbija bilo kakav komentar. Ne želi razgovarati o pretpostavkama, pa ističe samo jednu činjenicu i nju naglašava:

­ Protiv Vice Vukova ne vodi se istražni postupak.

Pretpostavkama se ni mi ne želimo baviti. Ako su točne vijesti da se u svibnju Vice Vukov namjerava vratiti, u Zagrebu će ga dočekati njegova supruga Diana, koja i dalje živi u velikom, praznom stanu na Mažuranićevu trgu, a njihov sin redovito polazi školu.

Razgovarali smo na kraju i s Vicinom suprugom, koja je uglavnom potvrdila sve dobivene informacije, uz jedan izuzetak: ona ne zna da li Vice Vukov namjerava doći uskoro u Jugoslaviju.

"Za vrijeme školskih praznika", kaže Diana Vukov: "posjetila sam Vicu sa sinom u Parizu (u siječnju)".

Pjevačeva supruga, potvrđuje informaciju o koncertu u Frankfurtu (i o honoraru) koji je organizirao Conny Scheffel, producent ploče što je ovih dana za CBS "Columbia" snima Vice Vukov.

Ploča će sadržavati ozbiljne skladbe, na primjer "Matinatu", arije iz "Princa ­studenta" (nekad, uz ostale, repertoar Maria Lanze) i druge. Između dvije turneje, u Australiji i budućoj turneji u SAD ­ kaže supruga Vice Vukova.

"Vice se zadržao u Parizu gdje se usavršava u francuskom i njemačkom jeziku. Usput, od ploče koju snima, imat će 10 posto prihoda od prodaje, koliko prima od "Columbije" i Maria Callas. Za orijentaciju - najviše prima Tom Jones - 14 posto.

Conny Scheffel je inače producent i Bati Iliću, Jugoslavenu koji već dugo godina uspješno pjeva u SR Njemačkoj. A ovaj put u SAD, u travnju, zapravo je ostvarena prije planirana a svojedobno odgođena turneja. Morala je biti odgođena zbog otkaza zagrebačkih pratilaca.

"Turneja u Australiji, opet, prekinuta je u prosincu prošle godine zbog prijetnji proustaških grupica", rekla je na kraju Diana Bulat-Vukov.

Napisao: Nenad Figenwald (Plavi vjesnik, 1972.) 

Pročitajte više