Zašto je Zsa Zsa odustala od Dore?

Foto: Instagram

Jelena Žnidarić, nešto poznatija kao Zsa Zsa, odustala je od Dnore 2024., i to dan prije potiho najavljivane objave pjesama.

Možda se posvađala s nekim, možda je postala svjesna svojih ograničenja pred uplovljavanje u toliko velik projekt, s obzirom na to da inače pjeva na otvaranju trgovina i po gradskim eventima, a možda jednostavno nema vremena za ispunjavanje kvote od jedne pjesme godišnje jer promovira svoja ulja djeci na Instagramu.

Sad u Instagram postu tvrdi da su u pitanju “poveće prepreke i situacije osobne prirode koje ne bi voljela iznositi javno, a sve to u kombinaciji sa službenim rokovima”. Malo je čudno što se to dogodilo dan prije objave pjesama, a kaže da pjesma čeka pravi trenutak već 7-8 godina. No, puno važnije je pitanje:

Je li zaista važno zašto?

U ljutoj konkurenciji industrijskih profitera koji su u fantastičnim odnosima s HRT-om (ponajprije Let 3 i Ivan Dečak, ali ima još nekoliko potencijalnih pobjednika koji iza kulisa vuku konce ne bi li napali iz zasjede kad bude važno), Žnidarić i njen autor Pecotić realno nisu imali šanse.

Otkad se HRT vratio u Eurosong 2016., pobjednici su tri puta bili bliski suradnici Jacquesa Houdeka (ili on sam), dva puta bliske suradnice Branimira Mihaljevića, jednom miljenica Croatia Recordsa i naša najprofitabilnija pjevačica ispod 40 godina Mia Dimšić te jednom Let 3, veliki miljenici HRT-a i njegove alfe i omege Marije Nemčić.

U taj sendvič samo se jednom uvukao Zsa Zsin Ante Pecotić, i to preko Damira Kedže, kojem je napravio standardnu melodramatičnu kamilicu za hrvatski radijski eter, pa je Eurosong bio otkazan. Mnogi misle da je kriva korona, ali sasvim je moguće da su organizatori čuli Divlji vjetre i odustali.

Te godine objektivno je trebala pobijediti Aklea Neon, a u pogledu glasova Kedžo je imao benignu konkurenciju Mije Negovetić i - vjerovali ili ne - Indire Force?!

Drugim riječima, tu Dnoru osvojio bi bilo koji od top 5 industrijskih profitera koji su se ove godine prijavili.

Žaža bi ove godine samo zadala smrtonosan udarac ambicijama za ozbiljnu karijeru. Na jako velikoj pozornici pokazala bi sve svoje izvođačke nedostatke - od ne pretjerano uvjerljivog vokala van studijskog konteksta do fizičkog dijela performansa, iz kojeg bi bilo očito da u svojoj karijeri nastupa samo za djecu i da ju je vrijeme jednostavno pregazilo. Trideseta je pred vratima, ozbiljnijih uspjeha nema i možda joj toliko jasan trenutak uništavanja snova stvarno ne treba.

Ono što je super je što smo korak bliže tome da Ether nastupi na Dnori, a umjereno dobra vijest je i što će Zsa Zsu zamijeniti Baby Lasagna od kojih ne očekujemo puno, ali jedno je sigurno: imat će najzabavniji naziv pjesme ove godine - Rim Tim Tagi Dim.

Ispod možete pročitati što sam napisao o Jeleni Žnidarić u svojoj velikoj preliminarnoj analizi natjecatelja, nadam se da spominjanjem njene svadljivosti nisam bio zloguki prorok razloga ovog odustajanja (ali vjerojatno jesam):

“29-godišnja influencerica i pjevačica iz Pušćina koja je poznata po kratkom sudjelovanju na X Factoru Adria, koji je završio svađom s Joksimovićem, okladi u 1000 € s Vedranom Strukarom da će samostalno napuniti veliku dvoranu, pjevanju na otvaranju trgovina i prezentacija automobila i tome što je izdala ukupno 8 pjesama u 8 godina karijere, a očito je pozivom na prijave za Dnoru shvatila da je vrijeme za održavanje kvote (posljednji singl Volim što te ne volim, koji je besramno posuđivao od Remember to Forget You i njene vlastite Ova ljubav, izašao je krajem listopada 2021.).

Žnidarić ima specifičan i zanimljiv vokal te sposobno vlada svojim modernim pristupom r’n’b pop harmonijama. Autorski se radi o standardnom rukopisu površnog popa Ante Pecotića namijenjenog djeci, što se vidi i po demografskoj strukturi njenih pratitelja i komentatora.

Ako se Pecotić potrudi reducirati svoje uobičajene tekstualne banalnosti, a ona ne bude djetinjasta i svadljiva online kao inače, ide definitivno u top 5 na krilima najmlađih glasača, Pecotić će pokupiti brdo tantijema, a Žnidarić će pjevati na otvorenju još većih trgovina i prezentaciji još većih automobila nego dosad.

Svi dobivaju, a samo mi plaćamo.”

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više