Zbor Crvene armije nakon nesreće u kojoj je izgubio 64 člana nastupio u Zagrebu

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ANSAMBL Aleksandrov, poznatiji kao zbor Crvene armije, službeni je vojni ansambl oružanih snaga Ruske Federacije, koji uključuje zbor, orkestar i balet, a sinoć je nastupio u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Zbor s čak 120 vrhunskih profesionalnih pjevača, svirača i plesača u svom opsežnom repertoaru s više od 2000 djela izvodi narodne pjesme, himne, operne arije i popularnu glazbu, među njima i omiljene, Pjesmu lađara s Volge, Katjušu, Kalinku i Ave Mariu.

Nakon tragedije na Božić 2016. godine, kad su u padu zrakoplova u Crno more život izgubila 63 člana ansambla te njihov dirigent Valerij Kalilov, zbor je, popunivši redove na velikom državnom natječaju, održao prvi koncert u veljači 2017. u Moskovskom kazalištu. Pred obiteljima žrtava, visokim časnicima ruske vojske i stotinjak novaka izveo je niz glasovitih domoljubnih i narodnih pjesama u spomen na poginule drugove.

Zbor, koji je srce velikog ansambla, osnovao je 1928. Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov te ga vodio do svoje smrti 1946. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zbor je imao važnu ulogu u podizanju morala vojnika i stanovništva na bojištima, a već tada je desna ruka ocu bio sin Boris Aleksandrovič Aleksandrov. On je ansambl nastavio voditi do umirovljenja 1987. 

Pročitajte više