Želite shvatiti što je točno 5G? Ovo je jedini tekst koji baš morate pročitati!

Foto: Press

POZDRAV, ja sam Morana Zibar. Možda me poznaješ kao prevoditeljicu, malo teže kao bonvivanku i vjevericu zarobljenu u tijelu žene, ali gotovo sigurno kao lovkinju u Potjeri, nemilosrdnom kvizu znanja i koncentracije. A ovdje sam u potjeri za istinom, crno na bijelom, da ju svi vide. Slobodno pročitaj i saznat ćeš što je to točno 5G

Ne sjećam se kad je nešto izazvalo toliko paničnih reakcija i apokaliptičnih vizija kao najava dolaska 5G-a. U najmanju ruku, kao da će se sve mračne sile i nečastivi vanzemaljci spustiti da nas čipiraju i porobe te unište ljudsku civilizaciju kakvu poznajemo. A kad ono, što se zapravo krije iza te nimalo zlokobne kratice? Postupni globalni prelazak na novu, petu generaciju mobilne mreže. Nova tehnologija pokretnih komunikacija koja prati aš sve brži i digitalniji život. Kao što su prethodna četiri G-a bili prijatelji i saveznici suvremenog čovjeka, tako i 5G dolazi s ciljem da unaprijedi našu posvemašnju umreženost. A sad, kako će se tko od nas koristiti još moćnijim alatima, to je od osobe do osobe. Netko će pomagati potrebitima ili dijeliti filmiće sa slatkim mačićima, a netko drugi širiti opasne zavjere ili hakirati banke. Nije mobilna mreža kriva što nas ima svakakvih.

No, da pokušam slikovitije objasniti što znači uvođenje novog standarda. Zadnjih godina svi smo se dosta navukli na online kupovanje i dostavu. Zamisli da si luđački gladan i naručiš dostavu klope. U pradavno vrijeme zvano 1G, a pričamo o 1980-ima i začecima mobilne telefonije, to je izgledalo kao da ti ručak nosi slabovidni troprsti ljenjivac s jednom kraćom nogom koji još i zastane putem jer taman je sezona parenja. Ručak na kraju stigne, doduše hladan, ali ne znaš za bolje i sretan si što si napokon sit. Idući je 2G, to su već 1990-e i prelazak s analognog na digitalno. Ajmo reći, to je sad već dostavljač hrane na biciklu. Možda se tu i tamo malo izgubi, ali na kraju ipak stigne dok još nisi pregladnio. Slijedi veliki kvantni skok na 3G u ranim 2000-ima. Treća generacija uvela je prijenos mobilnih podataka. Ako se vratimo prispodobi s narudžbom hrane, to je pouzdan dostavljač na motociklu koji suvereno jezdi gradom. 

I došli smo na 4G standard, svima jako dobro poznat jer živimo s njim. To je širokopojasno, mobilno, brzo, sveprisutno, skoro svemoguće! S mobitelom u ruci sad već gledaš serije, snimaš filmove, uhodiš djecu, analiziraš gljive u šumi ili madeže, vježbaš jogu, rezerviraš smještaj, navigiraš... Dostava klope ide preko aplikacije, skrol klik plaćeno, i evo je tu taman dok postaviš stol.

Pa što novo može donijeti nadogradnja zvana 5G? O, svašta! Peta generacija, osim dosad nezamislivih brzina prijenosa, donosi više povezanosti i komunikacije na svim razinama. Ne samo između tebe, frenda i omiljene pizze. Nego između svih korisnika, uređaja i sustava na kojima počiva život u 21. stoljeću ako nisi isposnik na pustoj hridi usred oceana. Promet, energetika, medicina, industrija, poljoprivreda... Sve će se moći povezati preko iste mreže. Idealno, preko Telemachove 5G mobilne mreže kao najbrže mobilne mreže u Hrvatskoj.*

I to čarobno svo-povezivanje svih mogućih uređaja već ima i svoje ime – Internet of things. Iliti po domaći - Internet stvari. Ama kojih crnih stvari, vjerojatno se pitaš. Pa jasno je. SVIH! Tvoj frižider, klima uređaj i toster će za koju godinu komunicirati jasnije i više od prosječne tete u referadi. I to ne samo s tobom, nego i međusobno. Zamisli ovo – imaš dogovor s ekipom u gradu, ali kasniš. Pošalješ poruku da možda ne stižeš na vrijeme, ali, gle sretne koincidencije. I tvoji frendovi kasne.  Smak svijeta? Nikako!

Dok juriš samovozećim taksijem, pametni sat ti javlja alternativno mjesto susreta koje odgovara svima. I svim vašim željama i preferencijama. Na kraju, nitko neće kasniti, jer ste se našli na novoj, boljoj lokaciji. Dogovorila i koordinirala umjetna inteligencija uime vas. Ako to nije super, što je onda?

Kao što vidiš, 5G je podloga za buduće digitalne usluge i kanale koje još i ne poznajemo. Što to znači za dostavu tvog ručka? Pokušaj zamisliti filmsku scenu – dronovi i samovozni auti jure okolo savršeno koordinirani i precizni, jedan od njih donese ti željeno jelo na idealnoj temperaturi, pripremljeno na temelju tvoje krvne slike i začinjeno u skladu s tvojim raspoloženjem. Ako treba, uparit će ga s prikladnim vinom. Zvuči nemoguće? Pričekaj pa ćemo vidjeti.

A dok se sve ove divne stvari iz budućnosti ne materijaliziraju u našoj sadašnjosti (a to će doći jako, jako brzo), imaj na umu da je Ookla®, svjetski lider u testiranju i analizi interneta i tvrtka koja stoji iza Speedtesta®, potvrdila da od svih mobilnih operatora u Hrvatskoj Telemach postiže najveće 5G brzine downloada i uploada*

*Na temelju analize Ookla® Speedtest Intelligence® o medijanu 5G download i upload brzina u Hrvatskoj za prvi kvartal 2022. Žigovi Ookla koriste se pod licencom i u dozvoljenom obliku.

Pročitajte više