Zemlja koja će biti domaćin Eurosonga u problemu: Nemamo ni jednu slobodnu dvoranu

Foto: EPA

NEDAVNO je Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila na društvenim mrežama službenu obavijest o tome da će ulogu domaćina Eurosonga 2023. umjesto Ukrajine preuzeti Ujedinjeno Kraljevstvo. Međutim, BBC piše da ni jedna velika arena u Velikoj Britaniji trenutno nema dovoljno slobodnih termina da ugosti Euroviziju sljedeće godine.

Naime, producenti moraju imati na raspolaganju dvoranu šest do osam tjedana prije no što počne natjecanje. Spomenuti medij piše da će datumi nekih turneja morati biti odgođeni ili otkazani kako bi se napravilo mjesta za Euroviziju u svibnju. Magic Mike, André Rieu i Elton John samo su neki od izvođača koji imaju rezervirane koncerte u tom razdoblju u mjestima koja se natječu za održavanje natjecanja. Međutim, ni jedna arena ih još nije zamolila da pomaknu datume turneje.

U petak bi se trebalo saznati koji gradovi ulaze u izbor za domaćina

"Postavljanje traje oko tri tjedna, zatim tri ili četiri tjedna proba, a jedan od tih tjedana je predstava", rekao je Claudio Santucci, šef ovogodišnjeg natjecanja održanog u Torinu. U petak bi se trebalo doznati koji od gradova ulaze u uži izbor za domaćina Eurosonga 2023. Navodno će se tek kada se odabere grad razgovarati s rezerviranim produkcijama.

Podsjećamo, Velika Britanija je prihvatila poziv da bude domaćin događaja 2023. nakon što su organizatori odlučili iz sigurnosnih razloga da se Eurosong ne može održati u Ukrajini, iako je pobjedu odnio ukrajinski Kalush Orchestra. 

U  priopćenju koje je EBU objavio sredinom lipnja navedeno je kako su zbog rata u Ukrajini u suradnji sa stručnjacima proveli potpunu procjenu izvedivosti i sigurnosti organizacije natjecanja u toj državi te su zaključili da, "s obzirom na trenutne okolnosti, sigurnosna i operativna jamstva potrebna televizijskoj kući za domaćinstvo, organizaciju i produkciju natjecanja za pjesmu Eurovizije prema pravilima, ukrajinska televizija trenutno nije u mogućnosti organizirati događaj".

Pročitajte više