Žene, upristojite se!

RUSKE vlasti, poznate po stoljetnoj "demokratskoj" tradiciji, još jednom su pokazale cijelom svijetu kako se upravlja državom.

Oleg Shlyk, zamjenik gradonačelnika Kaljingrada, grada na baltičkoj obali, donio je odluku kojom se ženama zaposlenim u regionalnoj vladi zabranjuje nošenje minica, kao i pretjerano korištenje šminke. Obrazloženje za ovu, blago rečeno, bizarnu odluku zanimljiv je spoj ruskog mačizma i potpune neosjetljivosti na ljudska prava.

Naime, izazovno odjevene i jako našminkane kolegice, po mišljenju Shlyka, ometaju svoje muške kolege u poslu budeći u njima "životinjske instinkte".

"Naravno da žene moraju privlačiti pažnju muškaraca, ali ne tako da krše norme i umjesto poslovnih izazivaju životinjske instinkte" – izjavio je Shlyk za televizijsku kuću NTV.

Komentator NTV-a pojasnio je da dogradonačelnikova odluka znači da žene zaposlene u kaljingradskoj administraciji moraju zaboraviti na nošenje kratkih suknji i skupog nakita, te se prebaciti na poslovna odijela i skromniju šminku.

Odluka je, posve očekivano, naišla na osude ali ne, kao što bi bilo za očekivati, ženskih zaposlenica u administraciji nego muških članova regionalnog parlamenta.

Juri Matočkin, zastupnik u parlamentu, odluku je nazvao "sramotnom".

"Ako takve stvari ometaju Shlyka, tada je odabrao krivi posao. Ako se ne može kontrolirati i usmjeriti svoju energiju u pravom smjeru, trebao bi promijeniti posao." – izjavio je Matočkin za NTV.

U skladu s ruskom "demokratskom" tradicijom, žene na koje se zabrana odnosi nitko nije pitao za mišljenje ili komentar.

Pročitajte više