Zlatni globus 2010: A pobjednik je... "Avatar"!



DOGODILO se i to, "Avatar" je započeo svoj put prema Oscarima. Trijumf na Zlatnim globusima praktički je osigurao Jamesu Cameronu priliku da s pozornice Kodak teatra još jednom poviče: "Ja sam kralj svijeta!" Quentin Tarantino nije mogao sakriti ljutnju i razočaranje kad je nagrada za najboljeg redatelja otišla u Cameronove ruke, a vjerojatno mu nije bilo ništa lakše ni kad je "Avatar" nagrađen za najbolji film u kategoriji drame.

Ne toliko jer mu je izmakao Zlatni globus, nego jer je svjestan da će se isti scenarij ponoviti i na dodijeli Oscara. Tarantino se s pravom nije mogao prisiliti na smiješak i kurtoazni pljesak jer rijetki su filmski poznavaoci koji se neće složiti da su upravo "Nemilosrdni gadovi" najbolji američki film godine. Ali Tarantino je i dalje previše ekstreman i previše ekscentričan za ovakav tip priznanja pa protiv miljenika publike i apsolutnog kralja box officea u posljednjih 20 godina nije ni imao šanse.

Glumački Oscari praktički su već podijeljeni

Zlatni globus vrlo je specifična nagrada, smještena ni na nebu ni na zemlji holivudske konstelacije. Globus je zapravo samo putokaz prema priznanju koje svi glumci i režiseri doista priželjkuju - Oscarima. Velikih iznenađenja večeras nije bilo, nagrade koje dodjeljuje udruga stranih novinara u Hollywoodu samo je potvrdila ovogodišnje favorite za najrazvikanije glumačko priznanje. Jeff Bridges, Sandra Bullock, Christoph Waltz i Mo'nique svoje će pobjedničke govore gotovo sigurno potvrditi za nekoliko tjedana na dodjeli Akademijinih nagrada.

Večer je započela očekivanim Globusom za sporednu žensku ulogu za tamnoputu Mo'nique, koja je vrlo uvjerljivo odigrala rolu nasilne i nemarne majke koja ne mari što je njena 16-godišnja kći već drugi put trudna s vlastitim ocem. "Precious" je po mnogima dramsko ostvarenje godine, a nagrada za Mo'nique u svakom pogledu očekivana. Ništa šokantniji rasplet nije bio ni u kategoriji sporednog glumca, za koju je Christoph Waltz već dobio najveće moguće priznanje na Filmskom festivalu u Cannesu. Waltz je lik Hansa Lande u "Nemilosrdnim gadovima" vrlo brzo učinio besmrtnim, a elokventnim zahvalnim govorom još jednom je pokazao zašto je Tarantino baš njemu povjerio ulogu lukavog i prevrtljivog nacističkog časnika.

Sandri Bullock je Zlatni globus za najbolju žensku dramsku ulogu u filmu "Blind side", istinitoj priči o životu igrača američkog nogometa Michaela Ohera i obitelji koja ga je u najtežim trenucima primila pod svojh krov, samo još jedno u nizu priznanja za, prema mišljenju američke kritičke javnosti, daleko najbolju žensku ulogu godine. Tek nešto napetije bilo je u kategoriji najboljeg glumca u drami, gdje se do zadnjeg trena nije moglo predvidjeti hoće li Globus odnijeti George Clooney za "Up in the air" ili Jeff Bridges za "Crazy Heart". Na kraju je ipak slavio Bridges, kojem bi uloga ostarjelog country glazbenika trebala (iz petog pokušaja) osigurati i odavno zasluženog Oscara.



Najviše iznenadili Globusi za Roberta Downeyja i "Mamurluk"

No, iznenađenja su se zato nizala u nešto opuštenijim kategorijama najboljih u komediji ili mjuziklu. Najboljom komedijom proglašen je tako veliki ljetni hit "Mamurluk", ispred favoriziranog "Julie & Julia". Globus međutim nikako nije mogao izbjeći najnagrađivaniju glumicu današnjice Meryl Streep za ulogu Julie Child, u kategoriji najbolje ženske uloge u komediji ili mjuziklu. Među muškom konkurencijom smo, pak, vidjeli još jedno iznenađenje; trijumfirao je Robert Downey Jr. koji je genijalno odigrao najpoznatijeg svjetskog detektiva Sherlocka Holmesa. I sam je Downey Jr. bio zbunjen priznanjem, vjerojatno svjestan da filmovi kao što je "Holmes" ne dobivaju često takva priznanja.

"Devet" je gubitnik godine

Nikakve neočekivane obrate nismo vidjeli ni u kategorijama najboljeg stranog i najboljeg animiranog filma. "Bijela vrpca" Michaela Hanekea još jednom je potvrdila epitet europskog filma godine, dok je nagrada za animaciju opet otišla u ruke genijalcima iz Pixara za "Nebesa". Ovaj izvrsni animirani film dobio je nagradu i za najbolju originalnu glazbu, a kad govorimo o glazbenim nagradama nikako ne treba zaboraviti ni vrlo interesantan rasplet u kategoriji najbolje pjesme. Bilo je očekivano da barem ta nagrada nikako ne može izbjeći razvikanom mjuziklu "Devet". Međutim, u omotnici je pisalo "Up in the air"! Hollywood je na ovaj način najbolje pokazao što misli o filmu kojem su predviđali da će biti najvrjednije umjetničko ostvarenje godine, ali pokazao se potpunim promašajem koji su pokopali i publika i kritika. "Devet" nije osvojio niti jedan Zlatni globus, iako je bio nominiran u svim značajnijim kategorijama.



Američke serije postale su bolje od američkog filma

I dok se u filmskim kategorijama gotovo sve unaprijed znalo, među tv serijama vodila se velika borba za nagrade. Odraz je to, na kraju krajeva, i trenutnog stanja američke kinematografije u kojoj se puno kvalitetniji proizvodi viđaju na malim nego na velikim ekranima. Nagradu za najbolju dramsku seriju dobio je tako fantastični serijal "Momci s Madisona", iako se nitko ne bi bunio ni da je Globus otišao u ruke producentima "True Blooda", "Dextera" ili "Big Lovea". Najboljom serijom u komediji drame ili mjuzikla proglašen je "Glee", trenutno najveći televizijski hit u Americi. Iako je u ovoj kategoriji bilo i kvalitetnijih ostvarenja ("Televizijska posla", "The Office") teško je biti iznenađen pobjedom "Gleeja" u zemlji zaluđenoj poluproizvodima poput "Američkog idola" i "High School Musicala".

Veliku večer imala je i glumačka postava "Dextera", kojoj su opravdano pripale dvije nagrade. Michael C. Hall nagrađen je za glavnu, a John Lithgow za sporednu ulogu u izvrsnom serijalu o serijskom ubojici koji ubija samo - ubojice. Zlatnim globusom za najbolju komičnu žensku ulogu nagrađena je Toni Collette koja u seriji "United States of Tara" oduševljava interpretacijom dobre supruge i majke iz američkog predgrađa koja pati od poremećaja ličnosti. Nagradu za najbolju sporednu ulogu dobila je Chloe Sevigny za "Big Love", bizarnu seriju o mormonskoj obitelji koja živi u poligamnoj bračnoj zajednici.

Aleca Baldwina kritičari su još jednom nagradili za ulogu karijere koju ostvaruje u seriji "Televizijska posla", a on je ujedno bio i jedini koji nije osobno primio nagradu jer je zauzet humanitarnim radom u Kanadi. Najgušće je svakako bilo u kategoriji najbolje glumice za dramsku seriju. Kao favoritkinje nametale su se Glenn Close za "Damages", ponajbolji odvjetnički triler ikad viđen na malom ekranu, i Anna Paquin za "True Blood", seriju koja je postala kult nakon samo dvije sezone emitiranja. No, nagrada je otišla u ruke Julianne Margulies, svima poznate kao najdugotrajnije medicinske sestre u "Hitnoj službi". Margulies je Zlatni globus dobila za sjajno odigranu ulogu žene političara koja mora na sebe preuzeti brigu za obitelj nakon što njen suprug završi u zatvoru zbog seksualnog i korupcijskog skandala.

Pročitajte više