Zlatni globusi 2004.: "Cold mountain" vodi s osam nominacija

DRAMA o građanskom ratu "Cold Mountain" osvojila je u četvrtak u Los Angelesu najviše nominacija za Zlatni globus osam, među kojima onu za najbolju filmsku dramu, što film stavlja na čelo utrke za predstojeće Oscare.

Studio Miramax je zaradio nominaciju i za Nicole Kidman i Judea Lawa u kategorijama najbolje glumice i najboljeg glumca u filmskoj drami. Redatelj filma Anthony Minghella nominiran je za najboljeg redatelja i najbolji scenarij.

"Ako se odlučujete hoćete li se probuditi, ovo je jako dobar razlog", rekao je Minghella koji se nalazio u Australiji u trenutku proglašenja nominacija.

Film, koji se počinje prikazivati tek idući tjedan, priča o povratku kući dezertera vojske Konfederacije (Law), koji jedva čeka da vidi ljubav svojeg života (Nicole Kidman).

Film veterana Clinta Eastwooda "Mistična rijeka" i drugi film Sofie Coppole "Lost In Translation" dobili su po pet nominacija. Oba su filma nominirana i u kategoriji najboljeg redatelja.

Dodjela 61. Zlatnih globusa održat će se 25. siječnja, dva dana uoči proglašenja nominiranih za Oscare i nešto više od mjesec dana prije dodjele akademijinih nagrada (29. veljače 2004.). Globuse dodjeljuje Udruga stranih novinara u Hollywoodu, njih oko 90, koji rade za prekomorske tiskovine.

Ista udruga dodjeljuje i televizijske nagrade, a pobjednici u filmskim kategorijama često se smatraju najvećim kandidatima za najugledniju filmsku nagradu Oscar.

Zajedno s "Cold Mountain" i "Mističnom rijekom" u kategoriji za najbolju filmsku dramu nominirani su "Gospodar prstenova: Povratak kralja", "Gospodar i ratnik" i priča o konjskim utrkama "Seabiscuit".

Za razliku od Oscara, Zlatni globus nagrađuje posebno komedije i mjuzikle, a u toj su kategoriji dva britanska hita "Bend It Like Beckham" i "Love Actually" te američki "Big Fish", "Potraga za Nemom" i "Lost in Translation".

"Big Fish", mistična bajka redatelja Tima Burtona o sinu koji ponovno izgrađuje prekinut odnos s ocem naišao je na podijeljene ocjene, ali ima četiri nominacije.

U kategoriji najboljeg glumca u drami uz Judea Lawa nominirani su Russel Crowe za "Gospodara i ratnika", Tom Cruise za "Posljednjeg samuraja", Ben Kingsley za "House of Sand and Fog" i Sean Penn za "Mističnu rijeku".

Zajedno s Nicole Kidman u kategoriji najbolje glumice u drami nominirane su Cate Blanchett za "Veronicu Guerin", Charlize Theron za "Monster", Uma Thurman za "Kill Bill- Vol.1", Evan Rachel Wood za "Thirteen" i Scarlett Johansson za "Djevojku s bisernom naušnicom".

U kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu nominirani su Johnny Depp za "Pirate s Kariba", Bill Murray za "Lost In Translation", Jack Nicholson za "Somethings Gotta Give" i Billy Bob Thorton za "Bad Santa".

U kategoriji najbolje glumice u komediji ili mjuziklu uz Scarlett Johansson, nominiranu za "Lost In Translation", tu su još Jamie Lee Curtis za "Freaky Friday", Diane Keaton za "Somethings Gotta Give", Diane Lane za "Under the Tuscan Sun" i Hellen Mirren za "Calendar Girls".

Od redatelja, uz Minghellu, Coppolu i Eastwooda, nominacije su još dobili Peter Jackson za "Gospodara prstenova: Povratak kralja" i Peter Weir za "Gospodara i ratnika" .

Alec Baldwin za "The Cooler", Albert Finney za "Big Fish", William H. Macy za "Seabiscuit", Tim Robbins za "Mističnu rijeku", Peter Sarsgaard za "Shattered Glass" i Ken Watanabe za "Posljednji samuraj" nominirani su kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Maria Bello za "The Cooler", Patricia Clarkson za "Pieces of April" Hope Davis za "American Splendor", Holly Hunter za "Thirteen" i Renee Zellweger za "Cold Mountain" nominirane su u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Slijedi lista nominiranih u glavnim kategorijama za 61. dodjelu Zlatnih globusa 2004., filmskih nagrada koje će Udruga stranih novinara u Hollywoodu dodijeliti 25. siječnja u Los Angelesu.

Najbolja filmska drama:


"Cold Mountain"

"Gospodar prstenova: Povratak kralja"

"Gospodar i ratnik"

"Mistična rijeka"

"Seabiscuit"

Najbolja komedija ili mjuzikl:

"Bend it like Beckham"

"Big fish"

"Potraga za Nemom"

"Lost in translation"

"Love actually"

Najbolja glumica (filmska drama):

Cate Blanchett ("Veronica Guerin")

Nicole Kidman ("Cold Mountain")

Scarlett Johansson ("Djevojka s bisernom naušnicom")

Charlize Theron ("Monster")

Uma Thurman ("Kill Bill")

Evan Rachel Wood ("Thirteen")

Najbolji glumac (filmska drama):

Russell Crowe ("Gospodar i ratnik")

Tom Cruise ("Posljednji samuraj")

Ben Kingsley ("House of sand and fog")

Jude Law ("Cold Mountain")

Sean Penn ("Mistična rijeka")

Najbolja glumica (komedija ili mjuzikl):

Jamie Lee Curtis ("Freaky Friday")

Scarlett Johansson ("Lost in translation")

Diane Keaton ("Somethings Gotta Give")

Diane Lane ("Under the Tuscan Sun")

Helen Mirren ("Calendar girls")

Najbolji glumac (komedija ili mjuzikl):

Jack Black ("Rock academy")

Johnny Depp ("Pirati s Kariba")

Bill Murray ("Lost in translation")

Jack Nicholson ("Somethings Gotta Give")

Billy Bob Thornton ("Bad Santa")

Najbolja sporedna glumica:

Maria Bello ("The Cooler")

Patricia Clarkson ("Pieces of April")

Hope Davis ("American splendor")

Holly Hunter ("Thirteen")

Renee Zellweger ("Cold Mountain")

Najbolji sporedni glumac:

Alec Baldwin ("The cooler")

Albert Finney ("Big fish")

William Macy ("Seabiscuit")

Tim Robbins ("Mistična rijeka")

Peter Sarsgaard ("Shattered glass")

Ken Watanabe ("Posljednji samuraj")

Najbolji redatelj:

Sofia Coppola ("Lost in translation")

Clint Eastwood ("Mistična rijeka")

Peter Jackson ("Gospodar prstenova: Povratak kralja")

Anthony Minghella ("Cold Mountain")

Peter Weir ("Gospodar i ratnik")

Najbolji scenarij:

Sofia Coppola ("Lost in translation")

Richard Curtis ("Love actually")

Brian Helgeland ("Mistična rijeka")

Anthony Minghella ("Cold Mountain")

Jim, Naomi et Kirsten Sheridan ("In America")

Najbolji film izvan engleskog govornog područja:

"Barbarske invazije" (Kanada)

"Good Bye, Lenin" (Njemačka)

"Gospodin Ibrahim" (Francuska)

"Osama" (Afganistan)

"Povratak" (Rusija)

Pročitajte više