Znanstvenici: Kukci su hrana koja bi mogla spasiti čovječanstvo

Foto: Instagram / University of Queensland

IAKO se mnogima diže želudac na pomisao da pojedu nekog kukca, istraživanje je utvrdilo kako bi to moglo biti vrlo zdravo za ljude. Provedeno na Sveučilištu u Queenslandu, istraživanje je pokazalo da se crvi, žohari i drugi kukci mogu koristiti kao zamjena ili dodatak postojećim izvorima proteina kod ljudi.

Iako se ne jedu u cijelom svijetu, bube su u nekim zemljama pravi specijalitet pa je tako moguće jesti ih u obliku kobasica ili sladoleda. Dr. Louwrens Hoffman, znanstvenik i profesor sa spomenutog Sveučilišta, objasnio je kako će se konvencionalna stočarska industrija boriti da zadovolji globalnu potražnju za mesom, osim ako ne dođe do velikih promjena u načinu na koji gledamo na hranu, a razlog tome je činjenica da proteini koje ljudi mogu dobiti iz kukaca mogu zadovoljiti potrebe cijelog čovječanstva.

"Prenapučeni svijet će se morati boriti da pronađe dovoljno proteina ako ljudi ne postanu voljni otvoriti svoje umove i želudac mnogo širem pojmu hrane. Biste li jeli kobasicu od kukaca ili insekte poput skakavaca? Najveći potencijal za održivu proizvodnju proteina leži u kukcima i novim biljnim izvorima", istaknuo je.

Istraživanja pokazuju kako zapadni potrošači koji su bili spremni isprobati insekte u pripremljenoj hrani ipak nisu bili previše zainteresirani za konzumiranje ili pripremu jela na bazi insekata ako kukci nisu bili obrađeni i prikriveni u jelima.

"Drugim riječima, bjelančevine insekata morale su biti uključene u postojeće prehrambene proizvode kao sastojak, a ne kao baza", objašnjava Hoffman te dodaje kako je jedan od njegovih studenata stvorio vrlo ukusan sladoled od kukaca koji je idealan za unos bjelančevina koje se u njima nalaze.

Također, njegovo istraživanje provedeno u Savezu za poljoprivredu i inovacije u hrani (QAAFI) istražilo je kako se crne vojničke muhe mogu koristiti kao održivi izvor proteina prilikom uzgoja pilića za proizvodnju mesa. "Potrebno je bolje razumjeti razliku između stočne hrane i ljudske hrane te globalne procjene onoga što može biti zdrava i sigurna hrana za sve", zaključio je Hoffman.

Pročitajte više