Znanstvenici misle da su otkrili uzrok smrti Brucea Leeja

Foto: Profimedia

NOVO istraživanje tvrdi da je "otkrilo uzrok smrti" Brucea Leeja. Tim španjolskih znanstvenika pretpostavlja da je majstora borilačkih vještina moglo ubiti - "ispijanje previše vode".

Bruce Lee umro je u srpnju 1973. u dobi od samo 32 godine nakon što je doživio cerebralni edem (oticanje mozga). Smatralo se da je oteklina bila reakcija na tablete za smirenje Meprobamat, koje je glumac uzimao kao lijek protiv bolova.

Međutim, tim istraživača sada je sugerirao da se oticanje mozga moglo dogoditi zbog hiponatrijemije. "Drugim riječima, naša je hipoteza da njegovi bubrezi nisu mogli izlučiti višak vode, što je moglo ubiti Brucea Leeja", napisali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Clinical Kidney Journal.

Bruce Lee: Budi voda, moj prijatelju

Istraživači objašnjavaju kako nekoliko čimbenika sugerira da je Bruce Lee možda konzumirao neuobičajeno velike količine tekućine, zbog svoje tadašnje prehrane koja se sastojala od mnogo sokova i proteinskih napitaka te korištenja marihuane koja izaziva pojačanu žeđ.

"Ukratko, Lee je imao višestruke faktore rizika koji su mogli prouzročiti hiponatrijemiju kao rezultat ometanja mehanizama homeostaze vode, koji regulira i unos i izlučivanje vode. Pretpostavljamo da je Bruce Lee umro zbog specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode", napisali su istraživači pa zaključili:

"Ironično, Brucea Leeja je proslavio citat 'Budi voda, moj prijatelju', ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio".

Pročitajte više