Znanstvenici tvrde da postoji dobar razlog da odmah obavite kućanske poslove

Foto: Instagram

DOK SE bili klinci, jedna od stvari koju ste vjerojatno najviše mrzili je bilo pranje posuđa ili čišćenje sobe, što ne čudi, jer u kućanskim poslovima nema baš puno zabave. Međutim, mišljenje bi vam se moglo promijeniti jer vam, prema novijim istraživanjima, pospremanje i čišćenje može produljiti život, prenosi BrightSide.

Neko vrijeme ljudi su vjerovali da kućanski poslovi nisu dovoljni za održavanje zdravlja, no to se vjerovanje razvilo zbog nedostatka informacija. Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Buffalu otkrili su da čak i brze aktivnosti, poput slaganja odjeće ili čišćenja poda, mogu znatno pridonijeti boljem i duljem životu.

Istraživanje je provedeno na 6000 žena u dobi od 63 do 99 godina. Znanstvenici su prikupljali podatke o dnevnoj tjelesnoj aktivnosti tjedan dana, a zatim su liječnici pratili njihovo zdravstveno stanje tri godine.

Prema rezultatima, žene koje su dnevno provele oko 30 minuta odrađujući lagane kućanske poslove, kao što je slaganje odjeće, imale su 12 posto manji rizik od ranije smrti u usporedbi s onima koje nisu radile ništa. Stopa smrtnosti bila je još niža među sudionicama koji su redovito obavljale veći broj kućanskih poslova ili neke od težih aktivnosti.

Povećanje stope očekivanog životnog vijeka u ovom slučaju iznosilo je oko 39 posto. Istraživači su izvijestili da su rezultati podjednaki za žene bilo koje dobi, kulture i tjelesne težine. "Raditi nešto je bolje nego ne raditi ništa", istaknuo je glavni autor studije, Michael LaMonte, profesor epidemiologije i zdravlja okoliša na Sveučilištu u Buffalu.

Iako se istraživanje koncentriralo na starije žene, autori navode kako se to se odnosi i na mlađe generacije. Na primjer, ključno je razviti zdrave navike dok ste još mladi. U tom će vam slučaju biti lakše održavati ih tijekom cijelog života.

Pročitajte više