Znate li kako izgleda tradicionalni hrvatski sendvič?

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Perutnina Ptuj-PIPO

JESTE li među onima koji ne mogu zamisliti sendvič bez salate? Ili bez jaja i mesa? Ili volite jednostavnije kombinacije? Kakvi god da su odgovori na ova pitanja, svatko ima individualnu percepciju toga što ukusan i dobar sendvič predstavlja. Ipak, ovo općepoznato, svjetski prihvaćeno, jelo ima svoje standarde koji se razlikuju po kulturama u svijetu, pa tako kod nas. Istražili smo kako se jedu sendviči u svijetu, a kako u Hrvatskoj.

Za Sjedinjene Američke Države tako je karakterističan “Jadni dečko” (eng. Poor boy), odnosno Po' boy. Naziv mu se razlikuje ovisno od regije do regije, a originalno potječe iz države na jugu, Louisiane. Iako mogu biti različite varijacije ovog južnjačkog sendviča, nezaobilazan sastojak u njemu je meso. Pečena govedina ili šunka glavni su mu sastojak, a mogu se koristiti i morski plodovi poput škampa, rakova, ribe, pa čak i kamenica. Tajna "Jadnog dečka“ je u francuskom hrskavom pecivu baguetteu, u kojem se služi. Česti dodaci su mu i narezana salata, rajčica i krastavci, uz nezaobilaznu majonezu.

Preselimo li se iz SAD-a u Italiju, pronaći ćemo nešto jednostavniju i laganiju varijantu sendviča, odnosno popularni panino, kako se u Italiji zove. Iako u panino može ići i meso, ipak mozzarela, rajčica i maslinovo ulje češći su sastojci koji se sljubljuju sa salamom. Osim salame, dobrom paninu baza može biti i riblja. 

Foto: Shutterstock 

Originalno se prvi put spominje u 16. stoljeću i pretpostavlja se da dolazi iz Lombardije, regije na sjeveru Italije. Zbog povijesnog utjecaja i velike popularnosti, panino je dobio svoje mjesto i u Hrvatskoj, u, primjerice, Istri, gdje se često mogu vidjeti njegove varijacije.

Tradicionalni hrvatski sendvič

No, kako bi izgledao jedan tipičan hrvatski sendvič? Mogao bi se sastojati i od maslinovog ulja, ribljih delikatesa, različitih umaka, pa i zasigurno domaćeg mesa. Utjecaja je mnogo, ali iako Hrvatska formalno nema svoj tradicionalni oblik sendviča, ima ipak tradicionalnu odanost narescima i ukusnoj salami.

Jedna takva je i Poli salama, koja je generacijama uz Hrvate. Poli je bila tu kada su svi članovi obitelji vozili u nekad popularnom fićeku, kad društvene mreže još nisu postojale. Kad se posuđivao film iz videoteke ili gledala velika utakmica na velikom televizoru s antenom. Poli kobasicu pamte naši djedovi i bake, ali i svi ostali koji su s njom odrasli. No, kako je ova pileća kobasica postala hrvatski klasik? 

Kao i mnogi drugi sendviči svijeta i Poli je imao svoje varijacije u Hrvatskoj. Najprije se jeo jednostavno, s debelim šnitama bijelog kruha i velikim komadima salame uz dodatak majoneze.

Kefirolicious studio, Vedrana Orlović

Danas se jede u modernijoj varijanti, tanjih je šnita s više Poli salame, ali i salatom te dodacima.

Kako izgleda hrvatski sendvič?
Foto: Kefirolicious studio, Vedrana Orlović

Budući da je prisutna je u hrvatskim kućanstvima već generacijama, za svoj 50. rođendan, ove godine Poli nagrađuje vrijednim nagradama. U razdoblju od 1. ožujka. do 9. svibnja 2024. Poli ima veliku nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada novi Peugeot 208, a tu su i brojne druge vrijedne nagrade.

Detalji nagradne igre i kako sudjelovati dostupni su ovdje.

Isprobajte domaći sendvič na strani način

Možda Hrvatska formalno ipak nema svoj tradicionalni sendvič, ali uz popularni pileći klasik, Poli može parirati ideji da ipak spada u hrvatsku tradiciju.

No, ovdje nismo stali te smo istražili kako bi se jeo hrvatski sendvič da je dio drugih kultura diljem svijeta. 

Bocadillo je, primjerice, naziv španjolskog tradicionalnog sendviča, koji se pravi u posebnoj vrsti kruha sličnom baguetteu. Karakteriziraju ga riblje namirnice poput lososa, tune, sardine i lignji, ali može se jesti u mesnoj varijanti, pa čak i s konjskim mesom kao prilogom. Španjolci ga često jedu i kad je hladan, a može poslužiti kao užina ili večera.

Hrvatsku varijantu ovog sendviča moguće je dobiti i uz Poli salamu. Isjeckajte grilanu piletinu na tanke listiće, a rajčicu na kolutiće. Koristite ciabatta pecivo, koje je potrebno rasjeći i poprskati mesnim sokom njegovu unutrašnjost. Zatim je premažite maslinovim uljem i zagrijte na tavi. Donji dio peciva premažite majonezom. Poredajte piletinu i rajčicu, a zatim i Poli kobasicu. Na kraju dodajte sir i prekrijte drugim dijelom lepinje.

Uz Poli na put do Indije

Osim Španjolske, s pilećom kobasicom Poli se može otputovati i do daleke Indije po Bombajski sendvič. Sendviči su u Indiji postali popularni osamdesetih godina pa se tako mogu pronaći na štandovima na ulicama. Zbog svoje jednostavnosti, ali efektne grilane kombinacije od tri šnite kruha, bogatih sastojaka i začina, i dalje ostaje popularan odabir, pa tako i u svijetu. 

Hrvatska varijanta Bombajca počinje takozvanim zelenim chutney umakom. Za njega su potrebni jedna zdjelica peršina, jedna veća zelena ljuta papričica, pola posudice listića mente te tri režnja češnjaka. Na sve to potrebno je 30 mililitara vode, sol i pola žličice začina za sendvič. 

Da bi se dobio začin za sendvič, potrebna je jedna žlica kumina, korijandera, mljevenih karanfilčića te žlica soli. U tu smjesu potom treba dodati pola žlice crnog papra i pola žlice cimeta.

Nakon što je zeleni chutney zajedno sa začinima za sendvič spreman, za četiri sendviča potrebno je šest komada tosta, oko 120 grama ribane Poli ribane kobasice, oko 120 grama ribane mozzarelle, 2 manja skuhana i ohlađena krumpira, jedna rajčica, jedan krastavac, jedan manji crni luk te maslac sobne temperature.

Za pripremu je potrebno nasjeckati sve sastojke na kolutiće. Uz to potrebno je naribati Poli kobasicu i mozzarellu, a zatim počinje slaganje sendviča. 

Foto: @vitkigurman 

Na prvu šnitu tosta potrebno je namazati maslac i preko toga namazati zeleni chutney umak. Po tome treba poredati kolutiće krumpira i luka te začiniti začinom za sendvič. Na to treba staviti ribanu mozzarellu i Poli pileću kobasicu. 

Na drugu šnitu potrebno je ponovo namazati maslac, uz zeleni chutney umak, te preko toga staviti rajčicu, krastavac i luk. Ponovo treba premazati začinom za sendvič te na to staviti ribanu mozzarellu i Poli pileću kobasicu. Na sve to stavite i treću šnitu tost kruha, ali je premažite samo maslacem, i to isključivo gornju stranu šnite. 

Sve zajedno pržite na grill tavi, uz lagani pritisak malom drvenom daščicom da se cijeli sendvič ‘’slegne’’.   

Za više ukusnih ideja ili 50 godina starih trenutaka koji se pamte posjetite Poli Facebook i Instagram.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Perutnina Ptuj-PIPO u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više