Ovaj grad u Europi proglašen je najmirisnijim na svijetu

Foto: Shutterstock

MOŽDA zvuči malo neobično, ali ako ste se ikada pitali koji grad najljepše miriše, imamo odgovor. Naime, britanska tvrtka HAYPP rangirala je top 10 europskih gradova koji najljepše mirišu, piše Time Out

U istraživanju je obuhvaćeno 30 gradova u Europi, ali i šire. Gradovi su ocjenjivani na temelju čistoće, broja cvjećarnica, pekara i parfumerija, a na prvom mjestu najmirisnijih gradova na svijetu našla se Atena u Grčkoj. 

Mirisi iz pekara, tržnica, cvjećarnica... 

Ovaj povijesni grad i jedna od najstarijih prijestolnica na svijetu dobila je ocjenu 8.3 od 10, i to zahvaljujući brojnim pekarama i tržnicama iz kojih se šire aromatični mirisi, ali i zavidnom broju od čak 31 cvjećarnice koje prodaju mirisne bukete te 22 aromatične parfumerije na 10 četvornih kilometara. 

Koji su se sve gradovi našli na listi? 

Na drugom mjestu smjestio se Pariz u Francuskoj, i to zbog mirisa bageta i čistih ulica, dok se na trećem mjestu našao Zürich u Švicarskoj. Osim njih, na ovoj neobičnoj ljestvici našli su se Dublin (Irska), Luksemburg, Nikozija (Cipar), Kopenhagen (Danska), Bukurešt (Rumunjska), Valetta (Malta) i Amsterdam (Nizozemska).  

Pročitajte više