Znate li zašto sjedala u avionima nisu u ravnini s prozorima?

Screenshot: YouTube

SVATKO tko se ikada našao u zrakoplovu tijekom turbulencija odjednom je počeo primjećivati neke sitne nelogičnosti, koje mu se u tom trenutku mogu učiniti katastrofične. Jedan od primjera za to je rupica na avionskim prozorima, od koje brojne putnike hvata panika.

No, drugi neobični detalji također su putnicima upali u oko, a neki im idu i poprilično na živce. Tako su se autori YouTube kanala Today I Found Out pozabavili i pitanjem o neusklađenosti sjedala i prozora, što je prilično frustrirajuće kada iz aviona pokušavate uhvatiti dobru fotku.

U mnogim zrakoplovima redovi sjedala naime uopće nisu u ravnini s prozorima, a često se može dogoditi i da neka sjedala uopće nemaju pogled kroz prozor - nešto što je u prvoj klasi nezamislivo.

Razlog tome je, međutim, banalan - dok tvrtke koje proizvode avione brinu o tehničkim detaljima, aviokompanije same određuju koliki broj sjedala žele u avionu. Budući da je mnogima cilj u isti prostor strpati maksimalan broj putnika, redova sjedala često ima više no prozora, što znači da će neki putnici na svom Instagramu nakon 10-satnog leta, umjesto idiličnog prizora oblaka, moći objaviti tek metalnu konstrukciju aviona.

Pročitajte više