Zrinka Cvitešić: Bojim se klaunova, to je moj strah još od akademije



DANAS je u dvorani "Vatroslav Lisinski" održana konferencija za novinare u povodu gostovanja filma "Na putu" na Berlinaleu. Tako će se na uglednom filmskom festivalu predstaviti i taj film Jasmile Žbanić, a osim filma, predstavit će se i glumica Zrinka Cvitešić, koja je u sklopu programa "Shooting Stars 2010." proglašena jednom od najboljih mladih europskih glumica. Samu konferenciju započela je redateljica Jasmila Žbanić koja je otkrila da je sve počelo kad je snimila "Grbavicu".

"Borba za rukovanje"

"Tad su se počele događati neke stvari u mojoj okolini, koje su mi bile nove. Upoznala sam neke religioznije ljude, a kod jednog od mojih susjeda upoznala sam čovjeka koji se nije htio rukovati sa mnom jer sam žena. Počelo me zanimati zašto je to tako i onda sam shvatila da je on bio selefija. Počela sam se "boriti za rukovanje", objasnila je Jasmila te dodala da je u njezinim filmovima većinom zanimaju žena i njezin položaj u Sarajevu danas.

"Nisam snimila politički film"

"Nisam snimila politički film, niti sam to željela, već sam htjela prikazati ljubavnu priču između dvoje mladih ljudi, čija ljubav dolazi u krizu zbog raznih pitanja. Film postavlja pitanja, a njime se obraćam inteligentnim ljudima", objasnila je sarajevska redateljica. Glavni glumac Leon Lučev ispričao je sve o procesu pripreme filma. "Priča između mene i Jasmile traje već skoro pet godina, a sve je počelo od audicije za "Grbavicu".

"Drago mi je što sam upoznao Jasmilu"

"Ono što sam joj rekao kad smo se prvi put upoznali, bilo je da mi je jako drago što sam je sreo i upoznao. Za sam film smo se pripremali oko sedam, osam mjeseci. Iako svi misle da prije snimanja nema nikakvih specijalnih priprema, ima. Treba pripremiti svoju nutrinu te proučiti materijal", rekao je Leon i dodao da su pripreme imali u Sarajevu i Zlarinu, i to one koje su sadržavale radionice s klaunovima, koje su najviše prestrašile Zrinku Cvitešić, koja je i sama komentirala svoj strah od "klauna".

"Klaunovi su me prestravili, strah traje od akademije"

"Sve skupa bilo je jako teško, i poslovno i privatno, audicija je trajala nekoliko mjeseci, a ja sam se svaki put Jasmili vraćala s drugačijom frizurom te sam mislila da sam na taj način izgubila ulogu", objasnila je lijepa Zrinka. "Klaunovi su bili ono što me najviše prestravilo, te radionice s klaunovima. Oni su me i na akademiji koštali živaca i straha", objasnila je talentirana Cvitešić koja je zbog komplicirane glumačke tehnike, kroz koju prolaze vrhunski glumci, čak odustala od uloge Lune.

Zrinka nakratko odustala od uloge

"Kad sam shvatila da idemo na radionice i da ćemo vježbati klaunove, ja sam se prestravila, vratile su mi se traume i kompleksi iz akademije te sam rekla Jasmini da me ne zanima ni uloga ni radionica", rekla je glumica. Kasnije je otišla kod Leona Lučeva u Zlarin gdje je boravio ostatak glumačke ekipe te tamo krenula sa strašnim klaunovima. "Prva dva, tri dana bilo mi je grozno. Odlučila sam ostati i na kraju sam dobila ulogu", objasnila je glumica.

"Saniranje ratnih rana"

"U sam film smo ušli bez puno riječi. Jasmila me gurnula nekoliko stepenica više, pronašla sam u sebi novi prostor, za koji nisam mogla vjerovati da ću ga ikad naći. Kroz ulogu Lune u meni su se probudile neke rane koje sam dobila u ratnim vremenima, a sad sam se konačno njima malo pozabavila", otkrila je uspješna Zrinka koja je polaskana što će se na Berlinaleu predstaviti kao jedna od najtalentiranijih europskih glumica. Za njezin stajling u Berlinu pobrinut će se njezin prijatelj Robert Sever, Boudoir, Amarie te Matija Vuica. Vesela ekipa filma najavila je i hrvatsku premijeru, koja će se održati u Lisinskom 27. veljače.

Pročitajte više