10 najljepših imena za djevojčice i dječake rođene u blagdansko vrijeme

Foto: Pexels

BIRANJE imena za svakog je roditelja poseban doživljaj kojem pridaje mnogo vremena i pažnje, a naročito za roditelje koji će božićne i novogodišnje blagdane dočekati s novorođenom bebom. Dok se neki odlučuju za moderna i nesvakidašnja imena, drugima su draže tradicionalne opcije. Imena za djecu na ovom popisu inspirirana su upravo blagdanima.

Lucija

Lucija je ime koje se najčešće daje upravo bebama rođenima tijekom blagdana, a dolazi od latinske riječi lux, što znači svjetlost.

Katarina

Postoji nekoliko različitih teorija o značenju ovog divnog imena za djevojčicu, a najčešće ga nose bebe rođene na blagdan svete Katarine. Radi se o imenu grčkog podrijetla koje prema jednoj od teorija u prijevodu znači "ona koja je čista".

Marija

Osim što je ime Marija nosila Isusova majka, tumačenja ovog imena ima nekoliko, a prema jednom od njih ime je izvedeno od egipatske riječi mry, što znači voljena, točnije od Boga voljena.

Stella

Ime Stela latinskog je podrijetla te dolazi od riječi stella, koja znači zvijezda, a upravo je zvijezda jedan od glavnih simbola Božića. Naime, kako piše u Bibliji, zvijezda je sveta tri kralja dovela u Betlehem, mjesto gdje se rodio Isus.

Kristina

Kristina je latinsko ime izvedeno od grčke riječi Christós, što znači kršćanin, onaj koji vjeruje u Boga, a ima i druga tumačenja povezana s kršćanstvom i Božićem. Naime, u svome korijenu ima riječ Krist.

Nikola

Dječaci s imenom Nikola svoj imendan slave na Svetog Nikolu, točnije 6. prosinca, a samo ime dolazi od starog grčkog imena Nikolaos, nastalog od riječi nike (pobjeda) i laos (narod), te je jedno od najpopularnijih imena za bebe rođene oko Božića.

Kristijan

Baš poput ženskog imena Kristina, Kristijan je izvedenica grčke riječi Christós, što znači kršćanin ili onaj koji vjeruje u Boga.

Noel

Ovo popularno ime za dječake u sebi doslovno nosi božićni duh. Naime, Noel je francuska riječ za Božić, a obuhvaća i pojam božićne pjesme.

Josip

Ime Josip prvi se prvi put spominje u Starom zavjetu te je također ime Marijinog supruga, zbog čega se često daje dječacima rođenima oko Božića. Dolazi od hebrejske riječi Yosef, što u prijevodu znači Bog dodaje ili Bog daje više.

Gašpar

Gašpar je bio jedan od tri kralja koji su se došli pokloniti Isusu Kristu nakon njegovog rođenja, a dolazi od perzijske riječi kaspar, što znači čuvar blaga, rizničar.

Pročitajte više