10 obaveznih pravila za očeve koji planiraju prisustvovati porođaju

Foto: WeHeartIt

OVA je pravila napisala mama koja je to prošla pa svakako razmotrite njezine savjete, sigurni smo da će vam dobro doći.

Žene od svog partnera pri porođaju očekuju mnogo. Prvenstveno da od njih imaju koristi i da im oboma to iskustvo prođe što ugodnije. To je uostalom i cilj partnerske potpore: utjeha, snaga i povjerenje, no stvari katkad ne teku tako glatko prvenstveno zato što žene i muškarci ipak imaju različita očekivanja. 

Zato je mama Emma Lou Harris ukratko sročila pravila koja bi muškarci, posebno oni koji se spremaju biti potpora na porođaju svog djeteta, morali pročitati.  

>>>Iskustvo tate s poroda: Htio sam pobjeći, ali nisam imao kamo<<<

1. Skulirajte se. Ostanite mirni. Kad trudovi počnu, više nema natrag!  

2. Humor je dobrodošao. Čak i kad viče i urla od bola, ženi će dobro doći malo smijeha i vedrog raspoloženja. Čak i kada vam kaže da prestanete, vi je i dalje nasmijavajte.  

3. Zaboravite na to da ćete tijekom porođaja svako malo skočiti na kratku puš-pauzu ili odraditi desetak telefonskih poziva. Tu ste gdje jeste. Dok žena ne ide nigdje, ne idete ni vi. 

4. Fotkajte. Imat ćete ipak toliko vremena da se malo zabavljate na mobitelu pa zato fotkajte što stignete. Poslije će vam svaki taj detalj biti jako drag.  

5. Ako nešto pođe po zlu, ako vam se žena, recimo, pokaka ili popiški, automatski na to zaboravite. Izbrišite to iz glave. Mi ćemo znati da vi znate, ali vi to više nikada nemojte spomenuti. Pogotovo ne u onim situacijama kad se busate što ste sve sa svojom ženom proživjeli, a, eto, još ste s njom.  

6. Kad se beba rodi i kad je majka prvi put počne dojiti, nemojte pitati smijete li dobiti i vi. Nije to baš toliko smiješno ženi u toj situaciji. 

7. Kad se beba rodi, imate jedan veliki zadatak. Ma koje god doba dana bilo, kada liječnici kažu da žena smije jesti, da ste se iste sekunde pokupili u veliki šoping hrane. Odmah. Žena je sada dobro i više vas ne treba toliko.  

8. Žena zna, čak i daleko od zrcala, zna da nakon porođaja ne izgleda kao u filmu i zato se pokušajte suzdržati od bilo kakvih komentara, osim onih da je lijepa, najbolja, da je volite najviše na svijetu. Pa makar joj se šminka s očiju povezala s usnama - ona je najljepša!  

9. Nikada, ali NIKADA, nemojte nakon 10-ak i više sati ženinih trudova ponavljati kako ste iscrpljeni, kako ste umorni, kako više ne možete, kako biste se jako rado malo odmorili... Nikada. Budite zahvalni što ćete nakon možda i puna 24 sata otići leći - s čitavim genitalijama. 

10. Budite tu i uživajte. I znajte da je vaša supruga u tom trenutku zaista najosjetljivija, tako osjetljiva nikada nije bila, niti će ikada više biti. Osim ako vam podari još djece. I to cijenite. 

 

Pročitajte više