4 najčešće vrste mrlja koje naprave djeca i najbolji načini kako ih se riješiti

Foto: 123rf

RIJEŠITI se dječjih mrlja nije nimalo lak zadatak.

Pogotovo kada ni ne primijetite koliku je štetu dijete napravilo, pa se mrlja osuši i tako postaje još tvrdokornija. 

Mame se doduše neće ljuti na svoje dijete jer se zaprljalo. Na to bi se barem trebale priviknuti, ali to ne znači da baš svaka mrlja mora ostati na vidjelu. 

Ako ste majka malog djeteta, tad znate da se dijete može umrljati i u sterilnoj prostoriji, ali nećemo baš pisati o svemu, već samo o tipičnim mrljama i načinima kako ih se riješiti. 

Tipičnim i najčešćim: 

Bljucke mlijeka 

Neke bebe ne bljuckaju, a neke su stalno umrljane flekicama od usirenog mlijeka. Takve fleke treba prvo dobro očistiti skidajući gornji sloj, ali da se dodatno ne razmrlja. Kad se mrlja osuši, iščetkajte gornji sloj mekšom četkom, potom posipajte s malo sode bikarbone, ostavite koju minutu, potom lagano namočite mrlju u sodu bikarbonu da dobijete praškastu smjesu. Tako tretiranu robicu slobodno stavite u veš mašinu i operite. Fleke više neće biti. 

Mrlje od kašica 

Ovo su vjerojatno najtvrdokornije flekice s kojima se (ne) morate pomiriti u periodu dohrane kad dijete lamata, ruši i bljucka zalogaj na redovnoj bazi. Ali i te mrlje imaju dobro rješenje: prvo nježno uklonite komadiće hrane, potom okrenite umrljani komad odjeće tako da mrlju ne isperete hladnom vodom od gore, već kroz tkaninu. Ispirete je hladnom vodom dok s tkanine nije otišao i posljednji "komadić". Potom ponovno preokrenete, na mrlju stavite malo deterdženta te potom operete u perilici. 

Ulje za bebe

Masne fleke, tko ih voli? No događa se često pa kad se dogodi i vama (opet), jednostavno nanesite malu količinu sapuna izravno na tkaninu. Zatim ispirite obojenu površinu pod toplom vodom dok ne isperete svu sapunicu. Tek tada stavite sredstvo protiv mrlja (svaka ga mama ima) i potom ubacite u perilicu.

Velika nužda 

Najprije ćete morati ukloniti višak nereda, po mogućnosti na toaletu, a kad se riješite svih komadića, okrenite odjeću pa hladnom vodom ispirite mrlju, ne direktno, već kroz tkaninu. Tek potom stavite tekući deterdžent na mrlju, a robicu na minimalno pola sata ostavite u toploj vodi. Toplina i deterdžent izvući će mrlju, ali vjerojatno ne u potpunosti. Za to će vam ipak trebati perilica. 

 

Pročitajte više