4 pokazatelja da biste u trudnoći mogle dobiti strije

Foto: 123rf

OD SVEGA čemu se veselite u trudnoći, strije sigurno nisu na tom popisu.
 
A ni statistika nažalost nije baš jako pozitivna.
 
Prema istraživanjima provedenima među brojnim trudnicama i onima koje su već rodile, stvoren je poražavajući rezultat prema kojem čak devet od deset trudnica ima šanse dobiti strije. 
 
Mnogi će reći da su najčešći krivci za strije pretjerano debljanje i nerastezljiva koža, što je djelomično točno, no postoji još nekoliko znakova po kojima unaprijed možete znati što vas čeka. 
 
Strije se inače najčešće pojavljuju između šestog i sedmog mjeseca trudnoće, kada mnoge trudnice pomalo već i odustaju od mazanja, jer se praktički od prvog dana prerevno bacaju na taj posao ne bi li preduhitrile pucanje. I onda ono dođe gotovo preko noći. 
 
No čak ni to dosadno mazanje kože od kojeg ste stalno masne, te stalno morate paziti da ne zamastite odjeću, ponekad jednostavno nije dovoljno. Trbuh se prebrzo širi i koža jednostavno puca, a sve zato što nažalost imate predispozicije za to. 
 
Zato ako na jednu od ovih teza odgovorite pozitivno znajte da ste nažalost i vi jedna od onih devet od deset. 

Vaša ih je mama dobila 
 
Genetika je podla stvar koja se miješa u doslovno sve sfere naših života. Nekada je to, naravno, dobra stvar, no ako se vaša mama jako udebljala u trudnoći ili nije, ali joj je koža grozno popucala, šanse da se isto dogodi i vama su goleme.

Čak i ako nemate isti tip kože, šanse za istim ožiljcima i dalje su velike. 
 
Mladi ste? 
 
Mislite li da je super što ste zatrudnjele s prilično malo godina jer je vaša koža sada znatno čvršća od kože starijih trudnica? Varate se.
 
Naime, mladost ima krasne predispozicije kada je u pitanju trudnoća, ali strije definitivno nisu među njima i to upravo zato što je mlađa koža puno čvršća. Zamislite to na primjeru obične gumice - kada rastežete novu gumicu ona će prije popucati od one koja se s vremenom pomalo razvlačila.  

 
Trbuh se naglo povećava
 
Postoje trudnice koje rastu polako, a postoje i one koje praktički "preko noći" od malog trbuha dobiju trbušinu. To može biti povezano s kilogramima, ali i ne mora, jer neke trudnice jednostavno imaju mnogo veći trbuh od drugih. Genetika? Oh, da. Pitajte stoga svoju mamu kakva je bila trudnica i ako vas obraduje opisom "velika kao kamion" posegnite za duplom dozom ulja i masti, no pomirite se da će koža imati "slabe karike".
 
Nažalost, od sebe ne možete pobjeći, no na nešto ipak možete paziti - na svoje kilograme.
Svaki put kada posegnete za zalogajem koji vam nije potreban, sjetite se strija koje ćete nositi do kraja svog života. 


Ako ste dobile koju u pubertetu, vi ste ta! 

 
Ako ste tijekom turbulentnih hormonalnih promjena tijekom puberteta zaradili pokoju striju na stražnjici, grudima ili nogama, savršena ste kandidatkinja da ih tijekom trudnoće dobijete i na trbuhu. O ovoj posljednjoj činjenici svjedočila je jedna majka koja je svoje prvo dijete rodila s 35 godina. Strije po grudima dobila je još kao tinejdžerica, a tijekom prvih šest mjeseci trudnoće nije primijetila nijednu novu. "Naravno da sam mislila da sam sretnica koja ih neće ni dobiti, no kada sada pogledam ove očite znakove, žao mi je što nisam obratila pažnju ranije. U samo nekoliko dana na donjem dijelu trbuha, onom koji više nisam mogla vidjeti bez ogledala, pojavilo se prvo nekoliko sitnih, a potom i mnogo dubljih strija.  Da sam ih očekivala u tolikom broju i obimu definitivno bih više pazila i na kilograme i na mazanje."
 
Stoga, ako ste barem na jedan od ovih znakova odgovorili potvrdno, znajte da su šanse za strijama i kod vas velike, no svakako ih možete ublažiti sustavnim mazanjem uljima i masnijim kremama.

Koje god izabrale, važno je da koža uvijek bude hidratizirana, jer će joj samo takvi pripravci omogućiti da bude dovoljno elastična.
 
A ako, unatoč svemu, dobijete koju ili više njih, znajte da niste same i da vam nema druge nego nositi ih s ponosom. 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz strije, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: strije.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više