4 savjeta koji bi mogli pomoći da se dijete lakše odvikne od dude

Foto: Shutterstock

PROCES odvikavanja od dude nije nimalo jednostavan, kako za dijete tako ni za njegove roditelje. Kako objašnjavaju psiholozi, postoje određeni savjeti koji bi nam trebali barem malo olakšati odvikavanje od dude varalice, a evo o kojim se savjetima radi.

Postepeno skraćujte korištenje dude

Jedan od najboljih načina za odvikavanje od dude je da postepeno skraćujemo vrijeme davanja dude djetetu, dok se samo ne odvikne te ju ne prestane samo željeti i tražiti. Kako objašnjavaju stručnjaci, to je mnogo bolja opcija nego odjednom oduzeti dudu djetetu jer nije toliko invazivna te mu daje vremena da se privikne.

Budite iskreni

Roditeljima se također savjetuje da budu u potpunosti iskreni i otvoreni u komunikaciji s djetetom što se tiče oduzimanja dude. Psiholozi kažu kako je potrebno objasniti djetetu da nema više potrebe za dudom, objasniti mu zašto i ne okolišati.

Prestanite nuditi dudu

Veliku ulogu u procesu odvikavanja od dude imaju i roditelji koji se ponekad znaju predati i ponuditi dudu djetetu kada ništa drugo ne funkcionira ili vide da je uzrujano te se ne može smiriti. Stručnjaci savjetuju da to izbjegavamo jer će i samo odvikavanje tako proći puno teže.

Smanjite količinu duda kod kuće

Umjesto da naše dijete ima nekoliko duda, kao roditelji trebali bismo se ograničiti na samo jednu. Tako će, jednom kada se izgubi, to značiti kraj njezinom korištenju.

Pročitajte više