41. tjedan trudnoće: Nemate razloga za brigu, rodit ćete svakoga dana

Foto: Shutterstock

Beba

Trudnoća bi trebala trajati 40 tjedana, s time da se porod dva tjedna prije ili nakon datuma termina smatraju normalnim i uobičajenim.

Beba u trbuhu cijelo vrijeme raste i deblja se, čak i nakon termina. Stoga će, što je porod kasniji, rasti vjerojatnost da ćete roditi carskim rezom, posebice ako vam je ovo prvi porod.

Trudnoća nakon termina najčešće nije ništa opasno, događa se zato što se termin bez znanja točnog dana ovulacije ne može precizno odrediti. Međutim, većina liječnika će tjedan do dva nakon termina izazvati porod jer preduga trudnoća ipak može izazvati niz komplikacija, a najopasnija je činjenica da dijete može prestati dobivati sve elemente za razvoj pa može doći i do oštećenja.

Mama

Vjerojatno ste zabrinuti, umorni i želite već jednom roditi. Pokušajte se što više odmoriti i vjerovati svojem liječniku kojega nakon termina viđate još češće.

Prijatelji i rodbina vas možda obasipaju savjetima za izazivanje poroda, ali budite vrlo oprezni kod prihvaćanja takvih ideja te nemojte činiti ništa bez znanja i odobrenja liječnika. Strpite se, uskoro ćete roditi.



 

Pročitajte više