5 najboljih svjetskih zemalja za zaposlene roditelje

Foto: Unsplash

ZAPOSLENI roditelji trebaju svu pomoć koju mogu dobiti, a neke zemlje bolje su u njezinom pružanju od drugih. Island je, primjerice, jedna od najboljih zemalja za zaposlene roditelji, navodi se u novom izvješću Bloomberga, koje promatra kako nacionalne politike utječu na kvalitetu i dostupnost skrbi za djecu zaposlenih roditelja.

Island troši veći postotak svog bruto domaćeg proizvoda, gotovo 1.8 posto, na obrazovanje i skrb u ranom djetinjstvu, kažu podaci OECD-a. Ta razina ulaganja pomaže da skrb o djeci bude relativno pristupačna na Islandu, gdje roditelji u prosjeku troše 5 posto svoje zarade na brigu o djeci. Usporedbe radi, SAD troši samo 0.3 posto svog BDP-a na rano obrazovanje i brigu o djeci, a roditelji ulažu otprilike 19 posto svoje zarade u brigu o djeci.

Izvješće je identificiralo ovih pet zemalja kao izvanredne primjere ublažavanja financijskog tereta za zaposlene roditelje:

  • Island
  • Estonija
  • Njemačka
  • Kanada
  • Novi Zeland

Kanada se 2021. obvezala potrošiti 22 milijarde dolara u narednih pet godina na smanjenje troškova ranog obrazovanja i brige o djeci. Ta država je citirala istraživanje koje pokazuje da svaki dolar potrošen na obrazovanje u ranoj dobi donosi ekonomski povrat do 2.80 dolara. Slično tome, politike Islanda koje pogoduju zaposlenim roditeljima jedan su od razloga zbog kojih zemlja ima najveću stopu sudjelovanja žena na tržištu rada (82 posto) među zemljama koje prati OECD.

Većina od pet istaknutih zemalja navedenih u izvješću ima još jedan zajednički čimbenik: svaka nudi dostupnu i pristupačnu, ako ne i besplatnu skrb u ranom djetinjstvu. Djeci u Estoniji u dobi od 18 mjeseci do 7 godina zajamčeno je mjesto u vrtiću, dok je njemačkoj djeci zajamčeno mjesto u vrtićima u okviru programa Kita. Novi Zeland je u tom smislu iznimka i vrtići se smatraju donekle skupima. No zemlja je dobila visoke ocjene zbog kvalitete skrbi i smanjenja jaza u plaćama između spolova na samo pet posto, što pogoduje zaposlenim majkama.

Pročitajte više