5 najglupljih savjeta o bebama koji se nažalost i danas mogu čuti

Foto: 123rf

KADA vas netko ide savjetovati to vjerojatno radi iz pozitivnog uvjerenja da će vam baš taj savjet zaista dobro doći. Svatko tko savjetuje smatra da je to što će reći  jedna vrlo pametna misao, jer u konačnici, dolazi iz njihovog iskustva. I sve je to u redu i razumljivo, no kada su u pitanju ta dječica i kada je riječ o roditeljima koji po prvi put čekaju bebu, ne čini li vam se da baš tada ljudi oko vas imaju toliko toga za savjetovati kao da roditelji do tog trenutka nikada u životu nisu ni vidjeli ničiju bebu, niti su ikada čuli išta o tome. I onda kreće lavina raznih savjeta među kojima će se naći i pokoji dobar - naravno, no ima i tih nekoliko koji će modernom roditelju sustavno dizati tlak. Pogotovo ako je riječ o savjetu iz kamenog doba za kojeg su sve modernije studije i noce generacije pokazale što o njima misle. 
 
Zato ako vam stara tetka, susjeda, narogušena punica ili sveznajuća svekrva dođu i kažu nešto od ovoga - ili jednostavno kimnite glavom ili prešutite jer raspravljati se oko dobronamjernog savjeta isto je kao raspravljati o ukusima ili vjeri - bespredmetno. Naravno, sve do trenutka dok ne ostanu vidjeti hoćete li se konačno početi ponašati prema njihovim savjetima: 

 
1. Beba manipulira tobom 
 
Mi bismo rekli da plakanje nije manipalcija već komunikacija te da maženje stimulira razvoj brojnih centara u mozgu bebe, no starije se generacije sigurno s time ne bi složile jer one djecu vide kao mala manipulativna bića kojima je u genetici zapisano da će svoje roditelje izmanipulirati do te mjere da će im ovi dozvoliti sve što beba zatraži. 
 
2. Ma pusti bebu neka samo plače (ionako samo manipulira?!) 
 
Zanimljivo je da ćete ovakav savjet čuti i od starijih, ali i od mlađih generacija koje su očito odgajane pod strogom kapom ovih starijih. Pustite bebu neka plače, ignorirajte njen plač jer vas beba ionako samo hoće izmanipulirat i da je dignete i pomazite. Ma zamislite vi samo te zločeste bebe, tako male, a tako velike zloće :) 
 
Ukoliko se želite glasno obraniti od ovakvog savjeta pitajte ih znaju li za kortizol - hormon stresa koji se pri plakanju brže oslobađa, a poznato je da visoka razina kortizola utječe na pojavu anksioznosti, depresije i pomanjkanja samopouzdanja. 
 
3. Beba ne smije biti toliko vezana uz vas (mame) 
 
Spavanje u istom krevetu s bebom, nošenje bebe u naručju, a već je starije od šest mjeseci!

Mame, pa vaše dijete nikada neće moći biti samostalno! Kako da ne jer one ne znaju da se blizak odnos u ranom djetinjstvu manifestira u dijete koje će baš zbog toga izrasti u osobu s puno više samopouzdanja i hrabrosti za samostalan život.  

 
4. Čim beba dobije prve zubiće, skidajte ih sa sise
 
U suprotnom te će vas bebe gristi do krvi! Jednom će to možda i napraviti no nakon vaše burne reakcije i one će shvatiti da to mamu boli. 
 
Ako ćemo stoga ići po tom savjetu onda bi bilo jako dobro bebama svezati ruke da nas nikada ne počupaju iz milja, i nikada im ne kupiti nijednu igračku jer bi vas njome možda mogli pogoditi. 
 
5. Ali ne - igračke su jako potrebne i zato ih trebate nabaviti još dok ste trudne
 
Obavezan popis što sve trebate imati prije dolaska bebe stare će tetke nadopuniti i ovim: pumpice za dojenje, gumene igračke za zubiće, zvečke, igračke za kadu, cipelice, lutke i autiće. 
 
Naime, čim se beba rodi ona će hodati, gristi i manipulirati pa je odlično da odmah ima gomilu igračaka čisto da mame i tate ostave na miru. Zar ne? :) 

Pročitajte više