5 stvari koje bi valjalo znati o (super) spirali

Foto: 123rf

NAJBOLJA kontracepcija vjerojatno je zajednička tema svim mamama koje više ne žele rađati, a ako baš želite znati koja je metoda najbolja, najsigurnija i najjednostavnija - stručnjaci uglas ističu samo jednu - spiralu. 
 
Procedura stavljanja malo je manje jednostavna od primjerice kondoma, ali njeni su učinci, jednom kada je liječnik stavi, daleko bolji od svih ostalih metoda kontrole začeća. Osim toga, riječ je o zdravoj, sigurnoj i vrlo praktičnoj kontracepciji koja će ženama dati puno veću slobodnu u seksualnom životu. 
 
Postoje mitovi koji još uvijek vladaju 

Unatoč velikom porastu korištenja spirale (posebno hormonske), u svijetu i dalje često vlada mišljenje da sama spirala može biti uzrok brojnih infekcija koje naknadno mogu utjecati na neplodnost, odnosno nemogućnost začeća jednom kada se spirala ukloni. 

Liječnici pak opovrgavaju ovakve mitove ističući da su infekcije moguće, ali ne zbog spirale, već zbog onih poznatih i nepoznatih okolnosti (bakterija prvenstveno), te da infekcije nemaju baš nikakve veze sa spiralom. No, ako su žene sklone mijenjanju partnera tada bi uz spiralu koja u 99 posto slučajeva sprečava trudnoću, morale koristiti i kondome kako bi se zaštitile od eventualnih spolnih infekcija i bolesti. 

Drugi veliki mit jest taj da spirala može ozlijediti maternicu - no liječnici pobijaju i taj mit pojašnjavajući da se svaka spirala stavlja vrlo nježno, a njen oblik, veličina i mjesto u koje će je liječnik ugnijezditi ovisi o obliku i dubini maternice svake žene ponaosob. 

Brojke za koje žene moraju znati 

Prekinuti snošaj i sve ostale nesigurne metode bit će još nesigurnije ako znate sljedeći podatak.

Za ovulaciju svi znaju kako traje samo nekoliko dana, no ako ne želite trudnoću pa samim time izbjegavate seksualni odnos tijekom ovulacije, morate znati da spermiji mogu ostati živahni do pet dana i u tih pet dana mogu učiniti svoje. Zato je spirala dodatan plus jer kada je jednom stavite minimalno godinu dana ne morate razmišljati o svojoj vlastitoj plodnosti. 


Koristi se sve više 

Spirala je jedna od trenutno najbrže rastućih kontraceptivnih sredstava diljem svijeta, posebno ako govorimo o ženama koje više ne žele ili trenutno ne žele rađati. 

I ne čudi to s obzirom na trajnost spirale, na relativnu jednostavnost umetanja, na hormone koji se otpuštaju, a koji ne utječu na zdravlje žena te na koncu - sigurnost jer stručnjaci koji su istraživali učinkovitost svih dostupnih spirala na tržištu kažu kako je njihova učinkovitost na razini 99,45 posto. 

A vrlo brzo nakon što se ukloni žene postaju spremne za trudnoću. 

Nelagoda prilikom umetanja spirale 

Mnoge žene smatraju da je postavljanje spirale nelagodno ili bolno te o njoj niti ne razmišljaju jer smatraju da bi je mogle osjećati prilikom nošenja. Međutim, to nije slučaj jer jednom kada se spirala ugnijezdi gdje treba, nijedna je žena ne bi smjela osjetiti. Jer spirala je mala, mekana i fleksibilna. Samo umetanje ne traje duže od par minuta, a ukoliko je žena dobro informirana o svemu što je čeka tada nema potrebe niti da taj čin bude nelagodan niti da žena osjeća napetost nakon toga. 

>>>Biste li probali ove prirodne metode kontracepcije<<<

Doduše, svi se liječnici slažu da dan kada se ide na stavljane spirale bude opušten, da žena ne bude ni gladna ni nervozna niti da igdje žuri - kako bi bila što opuštenija te kako bi spirala lakše sjela na svoje mjesto. 

Spirala vam može poboljšati seksualni odnos

Ako se upuštate u seksualni odnos sa svojim partnerom i znate da baš ništa ne može krenuti krivo (da se začeće jednostavno ne može dogoditi) definitivno ćete biti slobodnije i opuštenije.  A to i jeste jedan od najboljih preduvjeta za dobar seks, zar ne? 

O samoj spirali: 

Spirala, odnosno intrauterini uložak, sastoji se od komadića plastike koji je svojom formom prilagođen unutrašnjosti maternice. Danas na tržištu postoje dvije vrste - bakarne spirale i hormonske spirale i na obje će se vrste žene u početku trebati malo prilagoditi. 


Nakon dana umetanja svaka će žena još jedno kratko vrijeme osjećati neke nuspojave - mahom vezane uz prilagodnu na to strano tijelo, no kada taj period prođe žena će biti sigurna od 3 do 5 godina koliki im je otprilike vijek trajanja. 

I za kraj, ako niste znale - spirala svojim djelovanjem (različito je za bakarnu i za hormonsku) uz sprječavanje začeća može imati i blagotvornu ulogu kod liječenja specifičnih stanja poput neregularnog, neredovitog ili obilnog krvarenja, mioma, čak i endometrioze. 

Što se pak samog djelovanja tiče: bakarne spirale djeluju uz pomoć bakarnih iona koje otpušta te hormonska koja uz pomoć hormona utječe na povećanje gustoće cervikalne sluzi koja postaje nepropusna za spermije te utječe i na sluznicu maternice koja se zbog spirale nalazi u stanju trenutne atrofije i tako smanjuje pokretljivost jajovoda koji neće biti u mogućnosti prihvatiti oslobođeno jajašce. 

Postoje, naravno, i neke neželjene indikacije koje se pojavljuju u oko 0,5 do 2 posto slučajeva, i oni se najčešće vežu uz duljinu ležanja spirale u ženinom tijelu pa se tako bilježe slučajevi spontanog ispadanja - i to najčešće u samom začetku (posebno ako je spirala umetnuta nedugo nakon poroda), ili počinje smetati i ispadati kada već dugo stoji u organizmu. 

Isto tako postoje i slučajevi trudnoća, koje spadaju u onaj mali postotak od 0,55 posto slučajeva, ali važno je znati da u slučaju trudnoće postoje velike šanse da se i trudnoća i plod razvijaju sasvim normalno. 

Doduše, postoji podatak da oko 40 posto trudnoća koje se dogode prilikom nošenja spirale ili nehotičnog ispadanja spirale te da takve trudnoće najčešće završavaju vanmaterničnim trudnoćama ili spontanim pobačajima. No njihov je broj ipak prilično mali da bi se tim informacijama opisivalo nesigurnost ove prilično sigurne i dugoročno učinkovite kontraceptivne metode. 
 

Pročitajte više