5 stvari koje treba znati kada beba počne puzati

Foto: 123RF
 
PUZANJE je veliki korak za vašu bebu. Nakon što se nekoliko mjeseci oslanja na vas (ali i na druge odrasle osobe) da bi hodala, vaša beba sada može ići s jednog mjesta na drugo posve sama. One će biti ponosne na novu naučenu vještinu, pa će puzati sve češće. Cijeli svijet - ili barem dnevni boravak - sada je njihov,  a evo što vi trebate znati o bebinom puzanju. 
 
Ne pužu sva djeca
 
Ako vaša beba ne puže, to nije razlog za uzbunu. Vjerovali ili ne, neke bebe nikad ne pužu.
"Većina beba počinje puzati između sedmog i desetog mjeseca života", objašnjava dr. Danelle Fisher, predsjedateljica pedijatrije u centru zdravstvenog centra Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji. Dakle, neke bebe preskoče puzanje i počinju se sama dizati, a potom i hodati. 
 
Postoje različiti stilovi puzanja
 
Neke bebe usvajaju puzanje tako što pužu na trbuhu s rukama koje čine veliki dio posla, a potom se pomiču naprijed i natrag uz pomoć nogu i ruku. Neki to nazivaju i gmizanjem. Osim toga, tu je puzanje na guzi kada je gornji dio tijela uspravljen, a beba se vuče na svojoj guzi po prostoriji. 
 
Kuća mora biti sigurna
 
Vaša kuća morala bi biti sigurna za vašu bebu prije nego ona počne puzati. To će vam uštedjeti vrijeme da ne trčite oko kuće sklanjajući stvari koje bi mogle biti opasne za vašu bebu. Zaštitite električne utičnice i kupite tepih kako bi vaša beba mogla neometano puzati po stanu. Sve oštre predmete držite izvan dosega bebe. Sve kemikalije držite na visokoj polici ili ormaru. Zatvorite vrata od prostorija u kojima ne želite da vaša beba boravi, kao što su kuhinja, kupaonica, garaža, teretana, radna soba, terasa. 
 
Puzanje je veoma bitno za bebin razvoj
 
Puzanje je rezultat rada tijela i uma vašeg djeteta. Ono pomaže djetetu uskladiti pokrete mišića, uči ih vizualnim i prostornim sposobnostima, te pomaže u razvijanju kognitivnih sposobnosti, omogućujući im da sami dođu do cilja, npr. pužu do igračke koju žele. Puzanje također pomaže bebama razviti navigacijske vještine i poboljšava njihovo pamćenje. Na primjer, sjećaju se da moraju puzati iza kauča kako bi došli do kutije s igračkama
 
Vaš pedijatar je tu da vam pomogne
 
Fisher preporučuje da 15-mjesečnu bebu koja ne puže odvedete na pregled kod fizičkog terapeuta. Međutim, prvi korak je da se ipak konzultirate s pedijatrom.
 
Puzanje bi trebalo biti zabavno za vas i vaše bebe - a ne nešto što uzrokuje stres. Stoga uživajte u novostečenoj bebinoj vještini.
 

Pročitajte više