6 načina kako dijete pretvoriti u vječnog optimista

Foto: Instagram

JE LI vaše dijete optimistično ili pesimistično? 

Znajte, nije nevažno kojoj grupi pripadaju jer bi im optimizam trebao biti jače izražen, onaj koja će ih voditi kroz život i dozvoljavati im da, osim pozitivnih misli, jačaju i svoje samopouzdanje. 

Kad ste pesimistični, ni samopouzdanje vam nije na visokom nivou, zar ne? A prema novijim stručnim saznanjima, čini se da pesimizam kvari i šanse da doživite zdravu i duboku starost. 

Ako stoga želite svoje dijete začarati vječnim optimizmom, počnite upravo s ovim koracima: 

Potičite njihove strasti 

Ako vaše dijete jako voli nešto specifično - djevojčica možda voli vodeni svijet, dječak vatrogasce, nećete pogriješiti ako ćete u svakom pogledu poticati njihovu ljubav prema tome.

Za što god su zainteresirani, samo potičite njihov ljubav i nadograđujte je tako da ih vodite na mjesta, na izlete, gdje će se još bliže upoznati sa svojom strasti.  

Često istaknite što vam je drago kod njih, zbog čega ste zahvalni 

Djeci je jako važna spoznaja da i oni vama trebaju i da ste zahvalni za mnoge stvari koje čine pa im zato često dajte do znanja koliko vas čine sretnima i zadovoljnima kad rade stvari koje vama trebaju. To ne trebaju biti velike stvari, kao primjerice pospremljena kuća, već male, poput zagrljaja ili nenadane puse s kojima vas toliko usrećuju. Tako će lakše spoznati da sreća doista dolazi od malih stvari, a oni su itekako sposobni činiti ih. 

Smanjite bespotrebno prigovaranje 

Nitko ne voli kad im se prigovara, posebno za nešto što djeca još uvijek nisu u stanju napraviti brzo, dobro (i čisto) kao odrasli, no ako ćete im prigovarati, oni se više u to neće upuštati. 

Zato prigovore češće zadržite za sebe pa kad ih skupite dovoljno, tad ih okrenite u lekcije.  

Pokazujte im svjetliju stranu života 

Vaš stav je važan, a vaš optimizam presudan da bi i oni sami mogli postati optimističniji. Zato je važno kako ćete vi reagirati u situacijama koje nikome nisu baš pretjerano drage i hoćete li u takvim situacijama vidjeti problem ili razlog za nešto pozitivno.

Primjerice, kad se nađete u prometnom čepu, nemojte šiziti pred djecom. Radije recite "eto nam prilike da se zabavljamo u automobilu!"

Potičite ih da pomažu u zajednici 

Čak i ako ne postoji razlog za izravnu pomoć, učiti dijete da pomaže drugima, da čuva stvari u svom parkiću ili pomaže starijima koji žive u blizini, sve su to jako dobra djela koja će kod djece poticati želju za pomaganjem jer onaj koji pomaže jednako usrećuje druge kao i sebe. A sreća je preduvjet optimizma, zar ne? 

Bez obzira na napor, podsjetite svoju djecu da sićušne radnje mogu izazvati moćne promjene. 

Vijesti ne moraju još gledati, zar ne? 

Teško je nama odraslima pratiti dnevne vijesti s optimizmom pa kako bi ih onda mogla shvatiti djeca i ostati pozitivna?

Zato, ili odvojite vrijeme kad će odrasli gledati vijesti, a djeca se igrati, ili jednostavno ugasite televizor, prebacite program ili upalite muziku. Tako će vaša djeca odrastati u malo sigurnijem balonu i biti još malo optimističnija.  

Pročitajte više