6 toksičnih fraza koje bi bake i djedovi trebali prestati govoriti svojoj unučadi

Foto: Pexels

U blagdansko vrijeme obično se okupljaju različite generacije obitelji i provode više vremena zajedno. Svi težimo zajedništvu i obiteljskoj idili, no i tu itekako ima prostora za pogreške u odgoju.

Stručnjaci upozoravaju da dobronamjerni, ali nepromišljeni komentari baka i djedova mogu stvoriti okruženje u kojem se unuci osjećaju nelagodno ili nesigurno. Zato je važno naučiti na ispravan način komunicirati s djecom, a pogotovo koje su fraze posebno štetne i zašto bi ih trebalo izbjegavati.

1. Nemoj reći mami i tati.

Bake i djedovi često posežu za ovom frazom dok daju svojim unucima koji slatkiš više ili im malo pojačaju džeparac. Koliko god se ovo činilo bezazleno, uopće nije. Radi se o običnom potkopavanju roditeljskog autoriteta te će dijete usvojiti obrazac ponašanja da je sasvim u redu nešto kriti od njih.

2. Tako si narastao/la! Jesi li se to malo udebljao/la?

Komentari o djetetovu izgledu i težini uvijek su veliko ne! Definitivno mogu pridonijeti izgradnji iskrivljene slike o vlastitom izgledu.

3. Pojeo/la si više od mene.

Zaista nije potrebno komentirati tanjur vašeg unuka ili njegove prehrambene navike; uvijek se najbolje usredotočiti isključivo na vlastiti tanjur.

4. Tako si razmažen/a.

Nedostatak aktivnosti za vrijeme blagdana može učiniti dijete malo razdražljivim. Ako nije baš najbolje volje za vrijeme obiteljskog druženja, nemojte odmah pretpostaviti da je razmaženo; vjerojatno mu je samo već danima dosadno.

5. Dođi i poljubi baku/djeda!

Kao baka i djed, prirodno je da se želite povezati sa svojim unucima i fizički, pogotovo kada ste toliko uzbuđeni što ih vidite. Međutim, mnoga se djeca ne osjećaju ugodno kad se grle i ljube na zahtjev i važno je da odrasli u njihovim životima to poštuju.

6. Tvoji roditelji nisu u pravu.

Ako imate problem s odgojnim metodama djetetovih roditelja, najbolje je da pokušate razgovarati direktno s njima. Uplitanje unučadi u razmirice koje ni ne razumiju nikako nije dobra ideja. 

Blagdansko je vrijeme obično vrijeme kada se obitelji kroz generacije okupljaju kako bi zajedno slavile. Kao baka i djed, želite da se svi članovi vaše obitelji osjećaju sretno, voljeno i povezano u vašem društvu. Nažalost, to se ne događa uvijek.

Ponekad nenamjerni ili čak dobronamjerni komentari bake i djeda mogu "stvoriti okruženje u kojem se unuci osjećaju nelagodno ili nesigurno", poručila je za HuffPost psihologinja Ann-Louise Lockhart.

Pročitajte više