"7 stvari koje sam naučila iz života s troje djece"

Foto: Pinterest/Instagram

RAZMIŠLJATE li o trećem djetetu ili ste u očekivanju treće rode, a pojma nemate što očekivati, možda vam priča majke s troje djece pomogne.

Naravno, nijedna obitelj nije ista pa ni iskustva neće biti ista - sasvim sigurno - ali gledajući u globalu, život s troje djece slično je buran, zahtjevan i sladak. I svaka se mama u očekivanju treće bebe pita slična pitanja - hoće li ta promjena biti blaga ili će tek treće dijete staviti veliki teret obaveza na roditelje? Možda ispod glasa, s trbuhom do zuba pjevate onu "što je meni ovo trebalo", no da vas malo utješimo - kako svako dijete donese nova saznanja, isto će biti i s trećim. Ma koliko god mislile da s dvoje djece znate i možete baš sve. 

Ovo su zaključci mame koja je bila u istom sosu, a sada, kada njezino najmlađe dijete ima šest mjeseci, neke je stvari shvatila i želi vam prenijeti svoja životna iskustva.

Donosimo vas sedam zaključaka o životu s troje djece iz kuta mame Michelle Stein, koje smo pronašli na portalu Baby Center. 

1. Ima dana kad mislim da će me sve troje stajati glave

Bez imalo uvrtanja - život s troje djece nekada zaista može biti toliko kaotičan da pomislite da više ni minute ne možete biti u istoj prostoriji s njima, pa malo udahnete, pronađete dovoljno snage i dovoljno živaca da ostanete. Naravno, ima i onih dana kad vam se čini da biste mogli imati još djece, jer tih dana sve ide kao po loju. Moja su djeca stara pet i dvije godine te, najmlađe, šest mjeseci, a iako danima znaju biti turbo zahtjevni, ima dana kada se zateknete u tišini - dvoje mlađih spava istovremeno, a starije dijete crta u tišini. 

2. Dani pakla i ljubavi 

S obzirom na to da se s malom djecom uvijek nešto događa, pomnožite to s tri i imate život s kojim se morate što prije suočiti. Kada vam najstarije dijete po cijele dane nezadovoljno zavija po kući, ne dajući bebi da spava, a srednje dijete koristi priliku da namjerno podbada i jedno i drugo - to su dani za koje vam trebaju čelični živci i čepići za uši. To su dani u kojima se vrtite u krug, bez da ste išta napravili kako spada. Tih dana pomisao na seks automatski vas prebacuje na misli o vazektomiji. Iskreno. 

3. Čistoća i urednost zakazali 

Ako ste perfekcionist koji voli da je svaka stvar na mjestu i da pod nema niti jednu ljepljivu fleku, život s troje djece će vas ili baciti u očaj ili vas neminovno potaknuti da olabavite i promijenite se. Počevši od gomile prljavog rublja koja će uvijek biti baš to, gomila, pa do prašine na policama, brda suđa i zalivenih stolova - jednom kada shvatite da vaš dom više ne može biti onoliko uredan koliko želite, tada će i vaši živci popustiti. I dok će vam god djeca zaista biti na prvom mjestu, sve ćete lakše zanemarivati nered. 

4. Poželjet ćete da imate barem još jedan par ruku 

Naravno, u obitelji s troje djece otac mora biti jednako angažiran, onda kada se vrati s posla, jer zadovoljiti ljubav i potrebe s jednim naručjem i samo dvije ruke u obitelji s troje mazne djece, to je bez partnera doista teško. Ali kada se priviknete na činjenicu da ste njihova mama, a ujedno i njihova "vješalica", odjednom vam više uopće neće biti problem nagužvati sve troje u krilo i svima zajedno udijeliti jednaku količinu pažnje. No, djeca naravno ne traže pažnju u isto vrijeme i zato nemojte osjećati grižnju savjesti kada se jednom posvetite više nego drugima. Jednostavno - u takvoj obitelji svaki će dan jedno dijete imati dan koji će biti teži od onog koje proživljava drugo ili treće dijete. 

5. Paničarit ćete kada se sjetite njihove budućnosti 

Samo kada se sjetite financijske strane podizanja i školovanja djeteta, već će vam se polako početi dizati kosa na glavi. Tada je najbolje duboko udahnuti i sjetiti se da ti dani još nisu ni blizu i da je najbolje ne zamarati se s onim što tek slijedi. Jednostavno živite iz dana u dan. 

6. Hvatat ćete se u mislima da pomišljate na četvrto 

Lude smo mi žene, zaista, ali u danima kada će sve biti naoko savršeno i divno, ne samo da se nećete sjetiti vazektomije nego ćete čak poželjeti još jedno - čisto da ovo mlađe također ima svog para. Ali te će vas misli napusti čim klinci počnu plakati u onom poznatom domino efektu. 

7. Srećom, postat će lakše 

Iako se kažu da su mala djeca, mali problem, a velika, sve veći - ako ništa drugo, jednom kada se klinci počnu osamostaljivati u onim svakodnevnim malim stvarima, mami će postati lakše. S vremenom će se ritam života ustabiliti i svima će ostajati mnogo više vremena za ljubav.

A ako nečega u velikoj obitelji ne nedostaje, to je ljubav, i zato, unatoč teškim danima, nikada zapravo nisam požalila. A nećete ni vi, poručuje mama Michelle.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz troje djece, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: troje djece.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više