Aromaterapija: esencijalna ulja za djecu

Foto: Shutterstock

ESENCIJALNA ulja prirodni su biljni ekstrakti koji se mogu koristiti u kupkama, za osobnu njegu ili kao miris u prostorijama. Aromaterapija nije dobra samo za odrasle, ona može koristiti i djeci starijoj od tri mjeseca. Koristite esencijalna ulja kako bi ublažili iritaciju, potakli san ili dobro raspoloženje, ovisno o vrsti ulja koju izaberete. 

Mnoga esencijalna ulja dobra su za djecu. Najčešće se koriste lavanda i kamilica, ali možete koristiti i limun, naranču ili bergamot. Esencijalna ulja dobivena od biljaka i začina koja su dobra za djecu su ružmarin, đumbir, timijan, sandalovina, cedar i tamjan. Cvjetna ulja uključuju ružino ulje, geranij i ylang-ylang. Neka ulja, uključujući đumbir, limun i ružmarin mogu biti prejaka za djecu mlađu od dvije godine. 
 
Ulja možete koristiti tako što ćete par kapi staviti u lampu zbog ugodnog mirisa. Razrijedite esencijalna ulja u baznom ulju, kao što je bademovo, pa dobivenu kombinaciju koristite za masažu ili kupanje djeteta. Neka omjer bude 5 kapi esencijalnog ulja na dvije žlice baznog ulja za malene bebe ili 10 kapi esencijalnog ulja na 2 žlice baznog ulja za stariju djecu. 
 
Isprobajte ulje lavande ili kamilice za opuštanje i lakši san. Geranij ili mandarina mogu se koristiti kako bi potakli veselo raspoloženje tijekom dana. Eukaliptus ili pepermint pomaže kod prehlada ili gripe, bez obzira da li ga koristite kao masažno ulje ili kao miris u sobi. Đumbir i pepermint umiruju mučninu i druge želučane tegobe.
 
Iako postoji malo znanstvenih dokaza vezanih uz učinke aromaterapije i esencijalnih ulja, mirisi utječu na raspoloženje, percepciju i podižu razinu energije u tijelu. Uvođenje aromaterapije u vašu svakodnevnu rutinu može pomoći umiriti dijete. 
 
Uvijek razrijedite esencijalna ulja kada ih koristite na djeci. Ulja se ne smiju unositi organizam i uvijek ih držite van dosega djece. Prije nego što upotrijebite određenu vrstu ulja, konzultirajte se s aromaterapeutima ili pedijatrom. 

Pročitajte više