Beba u roditeljskom krevetu: Koliko je to zapravo opasno?

Foto: Shutterstock

POSLJEDNJE istraživanje je pokazalo kako gotovo polovica svih beba ostaje u krevetu s roditelja skoro cijelu noć. Poznato je kako bi bebe trebale spavati na tvrdim podlogama i sa zategnutim prekrivačem kako se beba ne bi ugušila tijekom noći. To je ujedno i razlog zašto dijete ne bi trebalo spavati pokriveno mekanom posteljinom. Željom za bliskošću roditelji ovako dovode u opasnost svoje bebe.

Vrlo je čest slučaj spavanja u roditeljskom krevetu kada se bebe tijekom noći probude, pa je roditeljima najlakše uzeti bebu k sebi. Osim što je opasno, san roditelja tada postane isprekidan zbog stalne brige da ne ozlijede dijete dok se okreću tijekom noći, pa se ne uspijevaju kvalitetno odmoriti.

Iako imate osjećaj da je dijete najsigurnije kada je privijeno uz vas, varate se. Osim toga, kvalitetan san je nešto što svakom roditelju treba kako bi mogli normalno funkcionirati danju. Kada je beba s vama u krevetu jastuke će te odmicati od nje, paziti cijelu noć da nije pokrivena preko glave i da joj je dovoljno toplo. Samim time zagarantirali ste sebi podočnjake i umor.

Kako dijete postaje veće, postupno možete povremeno odbaciti pisana pravila roditeljstva i dozvoliti djetetu da spava uz nas, no s malenim beba se pridržavajte savjeta stručnjaka!

Pročitajte više