Bebin plač

Foto: Shutterstock
 
BEBE se oslanjaju na roditelje za pružanje hrane, sigurnosti i topline, a plač je jedini način komunikacije kojom bebe mogu pokazati da im nešto od navedenog nedostaje. Iako je isprva teško, s vremenom ćete znati prepoznati što djetetu treba, a kako se razvija beba će naučiti i pokazati kada ju nešto muči. Donosimo vam najčešće uzorke plača kod beba. 
 
Glad
Najčešći uzrok plača kod beba je upravo glad. Maleni želudac ne može primiti puno hrane, pa su bebe često gladne. Podoji ili hranjenje adaptiranim mlijeko kod malih beba sasvim je normalno i svaka dva sata. 
 
Umor
Ako je beba mlađa od pet mjeseci i još uvijek nema u potpunosti uredan raspored spavanja, plač u popodnevnim i večernjim satima često je vrlo normalan.
 
Grčevi
Ako je bebin plač popraćen grčenjem nožica, privlačenjem koljena prema trbuhu, neutješnim plačem i stisnutim šakama. Ako je dijete sito, zdravo i utopljeno, neutješan plač gotovo uvijek upućuje na kolike. Javljaju se jer su bebina crijeva još uvijek nedovoljno razvijena.
 
Alergija na mlijeko ili adaptiranu formulu
Stvaranje vjetrova, bolovi u trbuhu i probavni problemi nisu uvijek isključivo vezani uz kolike. Ponekad mogu upućivati na netoleranciju na određene tvari iz majčinog ili adaptiranog mlijeka. 
 
Djetetu je hladno ili vruće
Ono što je u vašoj moći je prepoznati djetetove potrebe. Kako ćete vježbati, tako će i presvlačenje pelena biti sve brže, pa se dijete više neće stići rashladiti. Naučit ćete koja temperatura djetetu najbolje odgovara. Treba se pobrinuti da djetetu ne bude hladno, ali jednako loše za dijete može biti ako ga previše utoplite. Obično je bebama potreban jedan tanki sloj odjeće više nego vama da bi djetetu bilo ugodno.
Temperaturu možete provjeriti na bebinom trbuščiću. Ako je vrlo vruć ,znači da je djetetu prevruće, a ako je trbuščić lagano hladan, trebalo bi dodati još jedan sloj odjeće.
 
Vrijeme je za promjenu pelena
Beba može prosvjedovati plačem ako je pelena mokra ili prljava, ili ako je previše stegnuta. Ako se pojavi pelenski osip beba će često prosvjedovati, pa bi trebalo ostaviti bebinu guzu da se dobro osuši prije nego ju ponovno stavite u pelenu.
 
Kako se nositi s bebinim plačem?
 
Beba može postepeno u prvim tjednima plakati sve više, no nakon 3. mjeseca bi se količina plača trebala smanjivati. To može biti vrlo frustrirajuće za majku koja više ne zna kako pokušati umiriti bebu. 
 
S vremenom ćete vidjeti kako beba različito plače kada su različiti uzroci plača. Ako smatrate da je potrebno obratiti se za pomoć zbog plača, javite se patronažnoj sestri ili nazovite pedijatra i upitajte za savjet.
 
Kako pomoći bebi?
 
Pronađite umirujući ton
Beba je u maternici osluškivala otkucaje vašeg srca i zvuk plodne vode, pa je potrebno naći što sličniji zvuk koji će umiriti bebu. Pokušajte s bijelim šumovima. 
 
Umirujuće gibanje
Šetnja s bebom u kolicima, lagano ljuljanje ili vožnja automobilom mogu umiriti vašu bebu. 
 
Masaža
Koristite ulje za masažu kako bi pokreti bili što mekši i nježniji. Lagano trljajte leđa ili trbuh kružnim pokretima. 
 
Promijenite položaj hranjenja
Ako beba plače za vrijeme ili nakon hranjenja, trebalo bi promijeniti položaj. Pokušajte bebu držati više upravno i duže držati na ramenu kako bi više puta podrignula. Tako ćete izbjeći stvaranje vjetrova. 
 
Topla kupka
Topla kupka umiruje bebu. Provjerite temperaturu vode, jer previše topla voda može dodatno potaknuti dijete na plač.

Pročitajte više