Četiri lagane metode za proširivanje rječnika vašeg mališana

Foto: Shutterstock

KAO RODITELJI utječete na razvoj, odgoj i obrazovanje svojega djeteta. Isto tako možete utjecati i na njegov vokabular, već od najranije dobi, uz pomoć jednostavnih i zabavnih metoda koje možda već ionako izvodite.

1. Čitati, čitati, čitati

Čitajte djeci redovito slikovnice i knjige namijenjene njima, ali pokazujte im i riječi koje se nalaze svuda oko njih, od znaka "stop" do "vuci" i guraj" na vratima trgovine i slično. To su riječi koje ih okružuju cijelo vrijeme, ali ih baš i nema u dječjim knjigama. Osim što će ih naučiti, naučit će se i raznolikosti medijskih formi, tj. da se važne informacije nalaze posvuda, što je odlično polazište za učenje kada dijete bude nešto starije.

2. Ponavljanje


Čak i bebe znaju da je ponavljanje majka znanja. Sjetite se samo koliko ste puta trebali djetetu pročitati omiljenu slikovnicu, a ono ga je svaki put slušalo s jednakim žarom i zanimanjem. Djeca vole ponavljanje i mogu predvidjeti riječi koje slijede ako su više puta poslušala neku priču.

3. Prepričavanje


Većina roditelja ima istu rutinu s odlaskom djeteta na spavanje: kupanje, brisanje te priča za laku noć ili uspavanka. Razmislite o dodavanju još jedne komponente u ovu rutinu - razgovor o danu na izmaku. Ispitujte dijete što mu se danas dogodilo, gdje je bilo, što je radilo, zašto je nešto napravilo, kada se to dogodilo. Prepričavanjem djeca proširuju rječnik te uče izdvajati važne od nevažnih činjenica, što je osnova učenja. Uz to, razgovor o danu je lijep izraz bliskosti koji bi bilo poželjno zadržati i kada dijete bude nešto starije.

4. Rime, brojalice i pjesmice


Djeca obožavaju pjesmice i rimovane stihove jer se lako pamte. Sve skupa im je još zanimljivije ako pjesmica uključuje pokrete, kao, primjerice "Kad si sretan". Istodobno uče pamtiti složenije sintaktičke konstrukcije.

Pročitajte više