"Danas kada postajem stariji brat"...Naviknite prvorođeno dijete na dolazak bebe

Foto: Shutterstock

PONOVNO ste postali roditelji i vašoj sreći nema kraja, ali nemojte se iznenaditi ako vaše starije dijete ne dijeli oduševljenje. Kroz ovih deset koraka pomoći ćemo vam da ubrzate povezivanje starijeg djeteta s novorođenčem.

Uključite ih u dolazak bebe

Pobrinite se da vaše starije dijete dođe po vas u bolnicu ili barem da bude uključeno kod kuće u pripreme oko dolaska bebe. Ako ćete ih poslati da borave kod bake mogu se osjećati izostavljeno ili odbačeno.

Neka i starije dijete bude jednako važno

Vaše novorođenče će vjerojatno biti darivano pa pripazite da se starije dijete ne osjeća izostavljeno. Kupite dva poklona:jedan koje će novorođenče darovati svom starijem bratu ili sestri a drugi koje će vaše starije dijete pokloniti bebi.

Upozorite prijatelje na situaciju

Zamolite prijatelje i obitelj da prilikom posjeta jednako pažnje pridaju novorođenčetu i starijem djetetu. Neka prvo malo pričaju sa starijim djetetom, a tek se onda posvete novorođenčetu.

Naglasite prednosti toga što je stariji

Ukažite vašem djetetu na prednosti toga što je stariji i pričajte mu o svim stvarima koje ćete moći raditi zajedno. U ovom trenutku vaše starije dijete vjerojatno ponovno želi bit beba kako bi i ono proživjelo te trenutke pažnje. Zato probajte izbjegavati rečenice kao "ti si sada veliki" i ne namećite djetetu ulogu na koju ono nije spremno. Umjesto toga i njega tretirajte kao bebu i posvetite mu dodatnu pažnju i vrijeme za maženje.


Dozvolite da vam pomognu


Starije dijete vam na mnogo načina može pomoći u brizi oko bebe. Primjerice donijeti vlažne maramice, pomoći oko kupanja ili pjevati uspavanku bebi. Većina djece voli pomagati mamama na ovaj način.

Naglasite pozitivno

Normalno je da se ponašate zaštitnički prema novorođenčetu i želite ga držati dalje od bučnog starijeg djeteta. Ali umjesto da konstantno ponavljate vašem djetetu što sve ne smije raditi, pokušajte to preformulirati u pozitivnu rečenicu tako da se ne uvrijedi. Umjesto da kažete „Ne viči! Probudit ćeš bebu“ nježno mu predložite da oboje šapćete dok beba spava.

Osigurajte vrijeme samo za vas dvoje


Kad god možete omogućite posebno vrijeme koje će starije dijete provesti samo s vama tako da još uvijek ima vašu pažnju. Ovo će napraviti veliku razliku u prihvaćanju brata ili sestre. Također ga uključite i kada radite nešto s bebom. 

Povežite ih

Čak i ako beba ne primjećuje starijeg brata ili sestru možete pomoći starijem djetetu da osjeti da ga beba voli. Primjerice ako se beba nasmije kažite kako se smije njemu.

Očekujte ljubomoru

Bez obzira na pripremu morate prihvatiti da će biti trenutaka kada će se starije dijete pobuniti.Ljubomora se obično javlja kada novorođenče naraste toliko da postaje prijetnja starijem djetetu. Kako bi spriječili češće ispade ponekad se možete složiti sa starijim djetetom kako su bebe ponekad dosadne. 

Ponavljajte prednosti

Kada prvo dijete upozna brata ili sestru počinje pokazivati zaštitničku stranu za koju niste ni znali da ima. Uz mlađeg brata ili sestru dijete se socijalizira, uči se dijeliti i čekati na red što će im koristiti u vrtiću i školi. Važnije od svega je to što će u budućnosti starije dijete i nova beba postati najbolji prijatelji.

 

Pročitajte više