Danas se obilježava Međunarodni dan dječje knjige

Foto: Shutterstock

OBILJEŽAVA se Međunarodni dan dječje knjige kako bi se ukazalo na njezinu važnost.

Datum 2. travnja nije odabran slučajno. Naime, na današnji dan rođen je jedan od najvećih i najpoznatijih pisaca dječjih bajki, slavni Danac Hans Christian Andersen. Od njegovog rođenja prošlo je već više od dva stoljeća, a brojne dječje knjige kojima je autor i danas se rado čitaju.

Upravo je Međunarodna zajednica knjiga za mlade posvetila ovaj dan dječjoj knjizi kako bi se ukazalo kako je ona i danas važna te nastoji potaknuti i razviti ljubav prema čitanju.

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se već 37 godina i to je prilika za prisjećanje svih djela koja su obilježila naše djetinjstvo, ali i upoznavanje s novim knjigama koje će tek pronaći svoje čitatelje. Zbog toga se u mnogim hrvatskim školama i knjižnicama organiziraju prigodna događanja, izložbe i predavanja.

Tako će Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek ovaj Međunarodni dan i Andersenovog rođendana obilježiti proglašenjem najčitatelja i susretom s književnicom za djecu. Nagrada za najčitatelja na odjelu za rad s djecom i mladima provodi se 13 godina. Kriteriji za izbor najčitatelja su dugogodišnje članstvo, redovitost vraćanja knjiga te učestalost korištenja usluga knjižnice. O cilju dodjele ove nagrade ispričala je djelatnica dječjeg odjela Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Sanja Zavođa.

"Ako naučimo djecu na korištenje knjižnice i njezinih usluga, oni ostaju naši korisnici tijekom svog cijelog života"


"Cilj proglašenja najčitatelja je razviti naviku korištenja knjižnice, razviti ljubav prema knjizi, kvalitetu prema dobrom tekstu i slikovnici, odnosno, odabiru dobre knjige koja je možda nekakav osnovni preduvjet za cjeloživotno učenje. Ono što je sigurno, ako naučimo naše mlade korisnike - djecu, na korištenje knjižnice i njezinih usluga, oni ostaju naši korisnici tijekom svog cijelog života".

Nagrada koja se već godinama dodjeljuje mladim čitateljima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek podijeljena je u tri dobne kategorije.

"Najmlađi su 'čitateljska nada' - to su predškolska djeca kojima roditelji, bake i djedovi čitaju, dovode ih u knjižnicu, djeca koja sama možda prepoznaju slikovnice koje ih zanimaju i obično čak i sudjeluju na našim radionicama. Dakle, netko tko mnogo vremena provodi uz knjigu i u prostoru knjižnice. Druga kategorija je 'mlađi najčitatelj'. To je učenik osnovne škole od prvog do četvrtog razreda, a 'stariji najčitatelj' je učenik osnovne škole od petog do osmog razreda".

Svečanost proglašenja najčitatelja održat će se u 12 sati u prostoru Kluba za mlade GISKO. Nakon proglašenja najčitatelja organiziran je susret s književnicom Dubravkom Pađen-Farkaš koji će se održati s početkom u 13 sati u prostoru igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima. Pozvani su svi koji žele širiti svijest o važnosti knjige u životu mladih.

Pročitajte više