Djeca i psi: Što mogu raditi zajedno?

Foto: Shutterstock

URAVNOTEŽEN pas može biti odlično društvo za igru vašem mališanu vrtićke dobi.

Stoga, ako vam je teško pronaći vrijeme za odvojene igre s djetetom i psom, možete ih naučiti da se igraju - zajedno. Evo nekoliko ideja:

"Ulovi"

Pronađite lopticu koja je sigurna za vašeg mališana, dođite u ograđeni prostor, npr. dvorište te naučite dijete da baci lopticu psu. Dijete je ne može baciti daleko, ali psu to neće umanjiti zabavu. Ako je vaš mališan još prilično posesivan, pripremite više loptica kako bi pas zabavljen, a dijete se ne bi ljutilo jer je nema lopticu.

Učenje dijelova tijela

Kako djeca uče svoje dijelove tijela, može početi učiti i pseće. Usput će naučiti nove riječi kao što su šape, krzno, rep i slično. U ovoj igri pazite da, kada dođe red na rep, dijete ne počne natezati psa za taj osjetljivi dio tijela.

Četkanje

Ako vaš pas uživa u četkanju, u tu aktivnost uključite i vašeg mališana. Dajte mu najmekšu četku kako slučajno ne bi ozlijedio psa.

Hranjenje


Mališani vole dijeliti hranu, a psi je vole uzimati. Ako vam pas nije posesivan oko hrane, dopustite svom djetetu da stavlja hranu psu u zdjelicu te da mu daje poslastice nakon uspješno odrađenih naredbi. Izbjegavajte dijeljenje hrane tijekom hranjena vašeg mališana kako bi i dijete i pas razumjeli granice.

Učenje zapovijedi


Vaš pas može naučiti primati naredbe od vašeg djeteta. Trenirajte zajedno osnovne komande kao što su "sjedni", "stani", "daj šapu" i "mir", a s vremenom može naučiti i kompliciranije naredbe.

Pseći park


Za bebe i manju djecu najbolje je da promatraju pse sa sigurne udaljenosti iz kolica, ali nešto stariji mališani mogu u psećem parku krenuti u akciju. Ovo je odlična prilika da dijete naučite kako se ponašati s nepoznatim psima te da uvijek treba pitati vlasnika smije li ga pomilovati i prići mu. Dijete može učiti boje pasa, kao i pasmine. Ipak, uvijek budite na oprezu ako ne poznajete sve pse koji se ondje nalaze.

Pročitajte više