Dječja pretilost: Videoigrice doprinose gubitku kilograma, a TV u sobi debljanju

Foto: Shutterstock

U DANAŠNJE doba raširene pretilosti u djetinjstvu i pubertetu, tehnologija ima značajan utjecaj na zdravlje, objasnio je direktor Centra za istraživanje prevencije Sveučilišta Yale dr. David Katz za WebMD.

Naime, studije su pokazale da se kod djece koja imaju televizor u svojoj sobi vjerojatnost za debljanje povećava. Međutim, djeca koja igraju mnogo videoigrica mogla bi skinuti koji kilogram.

"S jedne su strane tehnološke inovacije i vrijeme provedeno pred ekranom povezane sa sjedilačkim načinom života i debljanjem. Međutim, tehnologija se može koristiti i za poticanje aktivnosti", objasnio je.

Nisu sve videoigrice loše, rekao je Stewart Trost, vodeći autor studije o utjecaju videoigrica na zdravlje i profesor kineziologije i zdravlja sa Sveučilišta Queensland u Australiji.

"Najnovije i najbolje videoigrice koje od igrača zahtijevanju aktiviranje cijelog tijela privlačan su način promoviranja vježbanja među djecom s prekomjernom težinom", objasnio je.

Aktivni maleni gejmeri izgubili su dvostruko više težine u četiri mjeseca od onih koji su samo bili dijelom programa za gubljenje težine, a nisu igrali igrice

Njegova je studija pokazala da djeca, prosječne dobi od 10 godina, više vježbaju ako aktivno igraju videoigrice te sudjeluju u programu za mršavljenje uz podršku obitelji. Aktivni maleni gejmeri izgubili su dvostruko više težine u četiri mjeseca od onih koji su samo bili dijelom programa za gubljenje težine, a nisu igrali igrice.

Međutim, televizor u sobi na djecu utječe sasvim suprotno. Istraživanje preko 6.500 djece, objavljeno u istom broju časopisa JAMA Pediatrics, pokazalo je da djeca koja ga imaju godišnje dobivaju prosječno pola kilograma više od one koja ga nemaju, objasnila je vodeća autorica Diane Gilbert-Diamond, profesorica obiteljske medicine na Medicinskom fakultetu u Darthmouthu. Povećanje mase događa se neovisno o tome koliko djeca zapravo gledaju televizor.

Znanstvenici ne znaju točan razlog dobivanja na težini, ali nude dvije opcije: veća izloženost reklamama nezdrave hrane te poremećen ciklus spavanja te kasniji odlazak na počinak.

Pročitajte više