Dojenje i korisne bakterije

Foto: Shutterstock

RASPRAVA o tome koje su stvarne koristi dojenja vodi se već godinama. Posljednje istraživanje provedeno na UNC-u još je jednom dokazalo kako je dojenje dobro za vašu bebu.

Naime, dobre bakterije koje se prilikom dojenja prenose s majke na dijete imaju mnoge koristi za zdravlje bebe. Zdrave bakterije olakšavaju uvođenje krute hrane jer pomažu pri probavi.

Za ovu studiju tim je prikupio uzorke stolice i informacije o djetetovoj prehrani i zdravlju. Primjenom genomskog sekvenciranja u uzorcima stolice utvrdili su vrste i funkcije pojedinih bakterija u djetetovom probavnom traktu. Utvrđeno je kako prehrana bebe tijekom prvih nekoliko mjeseci života ima utjecaj na crijevnu mikrofloru za cijeli život.

Djeca koja su hranjena samo majčinim mlijekom imali su u probavnom traktu više zdravih bakterija koje su omogućavale sigurniji prelazak na krutu hranu, dok bebe koje nisu bile dojene su nešto teže prihvaćale krutu hranu i kod njih su bile veće šanse za bol u želucu i pojavu kolika.

Kod dojene djece pronađeno je 20 bakterijskih enzima, dok ih je kod beba kod kojih je dojenje bilo kombinirano s adaptiranom formulom bilo čak 230.

Sama razlika se ne uočava dok je beba vrlo malena, već tek kada se počne s uvođenjem krute hrane, genetske razlike u uzorcima stolice postaju velike. Kod isključivo dojenih beba u crijevima prevladava vrlo poznata Bifidus bakterija koja je korisna za probavu, dok je kod beba dohranjivanih adaptiranim mlijekom ove bakterije bilo vrlo malo.

Korisne bakterije u probavnom sustavu često se zanemaruju, ali one imaju vrlo važnu ulogu, kako kod djece, tako i kod odraslih, po pitanju pretilosti, alergija i mnogobrojnih problema probavnog sustava.

 

Pročitajte više