Dronovima protiv varanja na ispitima

Foto: Fah
 
Poznato je da djeca u školskim klupama vole koristiti mnoge nedopuštene metode tijekom ispita kako bi došli do boljih ocjena. Do sada je profesorima bilo gotovo nemoguće nadgledati svu djecu, najviše zbog toga što se prepisivanje sve manje svodi na klasične šalabahtere, a sve više maštovitih učenika dolazi do novih taktika koje je sve teže otkriti. 
 
Dužnosnici u Luoyangu u središnjoj Kini odlučili su high-tech metodom stati na kraj prepisivanju, pa su odlučili nadgledati učenike tijekom pisanja prijemnih ispita vrlo tihim dronovima koji će lebdjeti nad učenicima tijekom "gaokao" (kineski naziv za prijemne ispite na fakultetima) , a kojima pristupa više od devet milijuna tinejdžera svake godine. 
 
Uređaji se mogu rotirati za 360 stupnjeva i tako pratiti što se događa u cijeloj dvorani. Osim toga, mogu otkriti ako koji od učenika koristi skrivene slušalice, kod nas poznate kao "bube". Oni mogu letjeti do pola sata i vrlo dobro snimati i s većih udaljenosti. 
 
"Gaokao" na glasu je kao najteži ispit u svijetu, stoga ne čudi činjenica da su učenici poželjeli malo si olakšati. Ispiti traju dva dana i zbog suočavanja s velikim nedostatkom sveučilišnih mjesta učenici su izloženim ogromnom stresu. Samo dvije trećine djece koja pristupe prijemnom ispitu mogu upisati fakultet. 
 
Kolika je razina stresa u vrlo pedantnoj Kini govori i činjenica da su prošle godine na jednoj školi u pokrajini Hebei bili primorani postaviti rešetke na prozore škole kako bi spriječili učenice od samoubojstava skakanjem kroz prozor. 
 
Ministarstvo prosvjete očito je, prema pisanju DailyMaila, odlučilo je stati na kraj varanju na ispitima.
Da se varanje nikako ne isplati svjedoči i činjenica da kineski učenici koji budu ulovljeni u pokušaju varanja na ispitu, osim trenutnih sankcija, neće moći pristupiti prijemnom ispitu sljedeće tri godine.

Pročitajte više