Eksperimenti koji će zabaviti cijelu obitelj!

Foto: Shutterstock

DONOSIMO vam nekoliko ideja kako se dobro zabaviti u toplini vlastitog doma, a pritom i dijete naučiti nešto novo.

Eksperiment 1: Potopite sljezov kolačić

Za ovaj maleni eksperiment trebat će vam 5 do 10 minuta i postaviti pred dijete pravi izazov. Sljezov kolačić pun je zraka zbog svoje spužvaste strukture, pa bi to djetetu moglo biti vrlo zanimljivo. Trebat će vam nekoliko sljezovih kolačića, staklena zdjela, kukuruzni škrob.
U posudu s vodom ubacite jedan sljezov kolačić.

Drugi dobro uvaljajte u kukuruzni škrob utiskujući ga prstima i potom dodajte u vodu.
Promatrajte kako će se prvi početi raspadati nakon nekog vremena, dok će se onaj stisnuti uspješno održavati na vodi.

Ovisno o tome koliko pojedini kolačić pritisnete, o tome će ovisiti koliko dugo će se moći održavati na površini vode. Kukuruzni škrob treba vam služiti isključivo kao nešto što će onemogućiti lijepljenje za prste. Ovako možete organizirati pravo malo natjecanje čiji će kolačić prvi potonuti.

Eksperiment 2: Zabavite se s gumenim bombonima

Trebat će vam malo više vremena, od 2 sata na više, voda i gumeni bomboni u obliku crvića. Gumeni bomboni sadrže želatinu i boju i postaju sve veći kako se želatina u njima napuhuje u doticaju s vodom.

Ubacite crviće u vodu i provjerite za nekoliko sati koliko su narasli. Ostavite ih i nekoliko dana u vodi. Neka svaki član obitelji ima bombon različite boje kako bi mogli pratiti kako čiji napreduje.
Gumeni bomboni većinom su sačinjeni od dehidrirane želatine povezane proteinskim molekulama.

One teško pucaju, što bombone čini gumenima. Kada dolaze u doticaj s vodom, proteinske molekule se šire zbog povećavanja obujma želatine i čine bombon sve većim, no on se tada mnogo lakše raspada.

Ako želite znati koliko je crvić narastao, možete ga izvagati prije i nakon dugotrajne kupke.

Eksperiment 3: Lude lizalice

Djetetu nije dovoljno što je lizalica u štapiću šarena, jer je jednostavnog oblika? Trebat će vam najviše pola sata vremena i malo aluminijske folije kako bi ravne štapiće učinili zabavnim lizalicama bez pucanja.

Ovaj eksperiment ćete morati vi odraditi, ali je dijete to koje bira oblik koji želi. Zagrijte pećnicu na 200°C. Komade aluminijske folije formirajte u oblik kocke ili valjka. Napravite više komada.

Na pleh za pečenje rasporedite oblike od folije i preko njih posložite štapićaste lizalice. Na mjestima gdje nema folije lizalica će se ulegnut i tako postati vijugava. Pecite 5 do 20 minuta, ovisno o lizalicama vidjet ćete koliko vremena će trebate da se krenu prilagođavati oblicima od aluminijske folije.

Molekule pucaju, kao i kod prelaska vode iz krutog u tekuće stanje. S obzirom na kombinaciju velikog broja molekula lizalica se pri visokoj temperaturi ne pretvara odmah u tekućinu već postupno omekšava i formira se u novi oblik.

Netom nakon vađenja iz pećnice štapićima ili nožem možete dodatno oblikovati lizalicu prije nego se počne hladiti.

Pročitajte više