Faze odvikavanja od pelena

Foto: Shutterstock
 
U POČETKU odvikavanja od pelena činit će vam se da vaše dijete nikada neće samo otići na wc, no uz mnogo upornosti i djetetove spremnosti često je dovoljno samo tjedan dana da dijete shvati koliko su pelene bezveze i poželi biti "veliko" i samo odlaziti na toalet. 
 
Kada smatrate da je dijete doista spremno za odvikavanje od pelena, važno je biti ustrajan. Premišljanjem i odustajanjem dodatno ćete zbuniti dijete, pa ni samo više neće znati što se od njega očekuje.
 
Kupite "opremu"
 
Dječji wc, nastavak za školjku ili neka zanimljiva i šarena "tuta" trebat će vam prije nego počnete s odvikavanjem od pelena. Što šarenije i zanimljivije, to će dijete više željeti odbaciti pelene.
 
Više golotinje
 
Češće ostavljajte dijete bez odjeće i pelene. Ovom tehnikom zapravo dijete postaje svjesnije nereda koji napravi, a koji se inače skriva u peleni. Vrlo brzo ćete početi primjećivati kada se dijete priprema obaviti nuždu, pa je važno posvetiti dovoljno vremena tome kako biste mogli odmah reagirati i staviti dijete na tutu ili školjku da obavi nuždu.
 
Sustav nagrađivanja
 
Mnogo djece pozitivno reagira na predstavljanje odvikavanja od pelena kao igru. Naljepnice koje skuplja ili crtanje sunca za uspješan odlazak na toalet, a oblaka za svako mokrenje u krevet ili gaćice zapravo potiče dijete da bude što bolje. U redu je obećati djetetu nakon određenog broja uspješnih odlazaka na toalet neki malu nagradu. 
 
Posvetite dovoljno vremena djetetu
 
Faza odvikavanja od pelena treba se odvijati u poznatom okruženju. Možda ćete morati promijeniti neke planove i otkazati dogovore, no odvojite tjedan dana kada ćete biti kod kuće i svi zajedno se maksimalno potruditi da odvikavanje uspije. Zamislite sljedeće mjesece i godine bez pelene i nezgoda i shvatit ćete da je tjedan dana odvikavanja zapravo ništa u odnosu na prednosti koje donosi.
 
Razlog zašto je potrebno pokušati odviknuti dijete od pelena u najkraćem roku je taj što mališani gube interes za odlaskom na wc ako se faza odvikavanja produži. Više im neće biti toliko zanimljiva njihova nova tuta ili sunce koje ćete im nacrtati na ploči, pa je brzo i odlučno odvikavanje najbezbolnije i najuspješnije.
 
Potpuno odbacivanje pelena
 
Kada počnete s odvikavanje pelene biste trebali potpuno izbaciti. Nošenje pelene između uspješnih odlazaka na wc zbunit će dijete. Koristite obično donje rublje kako bi dijete u slučaju nezgode bilo svjesno koliko je neugodno nositi mokre gaćice. Nošenje tute i čistača tepiha za djetetom cijeli dan sigurno nije zabavno, no isplati se. Pelenu će dijete shvatiti kao određenu zonu udobnosti i umjesto napornih odlazaka na wc, ovo će biti mnogo jednostavnija opcija. 
 

Pročitajte više