Je li normalno da moja beba često štuca?

Foto: Shutterstock

AKO vas je štucanje vaše bebe iznenadilo, znajte da je česta štucavica uobičajena pojava kod djece mlađe od godinu dana.

Čak i fetusi u maternici imaju štucavicu, što ponekad uplaši trudnice, ali je potpuno normalno. Neke se majke pitaju kako beba može štucati u maternici jer još ne diše. Međutim, štucavica nema ništa s disanjem, radi se o naglim kontrakcijama dijafragme koju je uzrokovala iritacija ili stimulacija tog mišića.

Nema potrebe za brigu

Prema profesorici pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Teksasu Lynnette Mazur, štucavicu kod beba obično uzrokuje hranjenje.

"Dok štucanje ne remeti dnevne aktivnosti kao što su spavanje ili hranjenje, nema potrebe za savjetovanjem s liječnikom. Bebe sa želučanim refluksom češće štucaju. Ako vaša bebe štuca vrlo često spomenite to liječniku na redovnom pregledu, osobito ako dijete pritom i povraća te kašlje.

Kako zaustaviti štucavicu?

Usprkos brojnim narodnim savjetima Mazur kaže da se zapravo ne može ništa učiniti.

"Zapravo ne možete mnogo učiniti, ali štucanje će samo brzo proći. Neki tvrde da je dobro dati djetetu da nešto siše, što djetetu neće naškoditi, a ponekad može pomoći", dodala je.

Pročitajte više